SJG Weert maakt keuzes in het aanbieden van complexe zorg

Array

Het afgelopen jaar heeft een speciale commissie van SJG Weert zich gebogen over welke hoogcomplexe zorg het ziekenhuis in de toekomst wel en niet zal aanbieden. De schaalgrootte van SJG Weert laat niet toe alle zorg te blijven aanbieden. Onder het motto: ‘Wat we doen, doen we goed. En wat we niet doen, doen we goed samen met anderen’ heeft SJG Weert een lijst gepubliceerd met de keuzes die het ziekenhuis daar onlangs in heeft gemaakt. SJG Weert is daarmee het eerste Nederlandse ziekenhuis dat een dergelijke lijst naar buiten brengt. Directeur Zorg van SJG Weert Bart Bemelmans benadrukt dat álle patienten bij SJG Weert terecht kunnen, maar dat de specialisten, afhankelijk van de zorgbehoefte, de zorg binnen SJG zelf leveren, of in samenwerking met andere ziekenhuizen. Voor een aantal behandelingen en ingrepen bestond al een samenwerking met ziekenhuizen in Limburg en Brabant. Deze samenwerking wordt nu verder uitgebreid. Centraal bij het maken van de keuzes stond de doelstelling: het leveren van goede ziekenhuiszorg aan alle inwoners binnen de regio.

SJG Weert als gidsziekenhuis voor álle patienten
Begin dit jaar stopte het Weerter ziekenhuis met een aantal ingewikkelde behandelingen en werden de samenwerkingsrelaties met een aantal ziekenhuizen verstevigd. Voorbeelden van ingrepen die niet meer uitgevoerd worden zijn maagverkleiningen en blaasverwijderingen bij blaaskanker. SJG Weert wil daarbij benadrukken dat bij behandelingen en ingrepen die niet meer binnen het ziekenhuis worden uitgevoerd, wel is vastgesteld hoe en door wie de patienten dan wel geholpen zullen worden. Bart Bemelmans: “SJG Weert neemt de positie van een gidsziekenhuis in. Dat betekent dat patienten altijd bij ons terecht kunnen. Onze specialisten stellen dan een diagnose en starten de behandeling. Onderdelen van de behandeling die complexer zijn, kunnen in een ander ziekenhuis uitgevoerd worden. De follow-up zal dan weer in ons ziekenhuis plaatsvinden. Bij dit hele proces treden onze artsen op als gids.”

Intensievere samenwerking
Door de gekozen werkwijze zullen de samenwerkingsrelaties met andere ziekenhuizen verder aangehaald worden. Bart Bemelmans: ”Dit is een beleid waar SJG Weert al langer mee bezig is, maar dat in 2012 meer zichtbaar wordt.”

Commissie Hoogrisico – Hoogcomplexe Zorg (HRHC)
De commissie HRHC, die begin 2011 is opgericht, bestaat uit specialisten en vertegenwoordigers van directie en management van SJG Weert. Het ziekenhuis heeft daarmee de uitkomsten van overleg in deze tussen de Minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Zorgverzekeraars Nederland en de Orde van Medisch Specialisten niet afgewacht, maar kritisch de eigen mogelijkheden en onmogelijkheden bekeken. Daarnaast zijn ook de bestaande richtlijnen van de beroepsverenigingen leidend geweest. Bart Bemelmans: ”De lijst die we nu openbaar maken, is geen statische lijst. We gaan mee in maatschappelijke ontwikkelingen en ontwikkelingen in de gezondheidszorg en dat kan in de toekomst gevolgen hebben voor de samenstelling van de lijst.” De directeur geeft ook aan de dienstverlening te zullen aanpassen als nieuwe richtlijnen van beroepsverenigingen daar om vragen. Een aantal van deze richtlijnen wordt dit voorjaar verwacht.

Bron: SJG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen