Stop de Obesibus en redt de dietist!!!!

Array

Kinderen zijn gek op snacken. Thuiskomen, schooltas in een hoek gooien en de kasten open trekken. Op zoek naar wat lekkers. Nu komt er een nieuwe verleiding bij, de bus, ook daar worden kinderen nu verleid om ongezonde keuzes te maken. Sinds kort rijden er namelijk in de regio rond Amsterdam 50 Connexxionbussen rond waarin een verkoopautomaat is geïnstalleerd. De automaten zijn onderdeel van een proef met 50 bussen in de regio’s Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer. Voorheen was het eten van een appel en een bruine boterham in bussen verboden maar voor de vette reep uit de aanwezige snoepautomaat mag je wél opeten zo blijkt uit de nieuwe regels van Connexxion. Op die manier neemt Connexxion de keuzevrijheid weg voor mensen die liever iets gezonds eten dan een ongezonde, vette en calorierijke snacks uit automaten. Ook Rover en Voor Beter OV zijn niet blij met deze ontwikkelingen. De Connexxion-bussen vervoeren in de regio van kinderen van huis naar school en terug. Nog erger is het dat Connexxion daar bovenop nog eens oplegt dat die kinderen alleen de waren uit de snoepautomaat mogen eten.

Ook MedicalFacts vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. Kinderobesitas is een serieus probleem onder de jeugd en veel jongeren gaan ook met de bus naar school. Als zij dagelijks naast een snoepautomaat moeten zitten is de verleiding wel erg groot, daar ook iets uit te halen. In de politiek is er momenteel volop aandacht om overgewicht te bestrijden. Campagnes tegen ongezond eten en voor beter bewegen ten spijt. Dat komt vooral door de omgeving waarin mensen nog steeds worden verleid om ongezonde keuzes te maken en het aantal patienten dat een dietist fors is gedaald. En die diestist is weer een belangrijke schakel om overgewicht te bestrijden. Volgens Dde Nederlandse Vereniging van Dietisten is er een forse terugloop als direct gevolg van de bezuinigingsmaatregelen van minister Schippers en het beleid van de zorgverzekeraars om dieetadvisering onvoldoende op te nemen in de aanvullende verzekering. Door dieetadvisering uit het basispakket te schrappen, wordt een extra drempel opgeworpen voor patienten voor wie dieetadvies bittere noodzaak is, aldus de beroepsvereniging. De drempel wordt nu al zichtbaar door het afgenomen aantal patienten, stellen de dietisten. Zo’n 94 procent van de ondervraagde dietisten werkzaam in de eerste lijn verwacht een daling van 40 procent van het aantal patienten in 2012. En de eerste dietisten gaan al failliet door het falende beleid van VWS. Ik word niet vrolijk van de feiten, hoop dat in elk geval de verkoop van snoep in bussen door de minister wordt aangepakt. Welke politici pakken dit op, dit vraagt om kamervragen over deze zorgelijke ontwikkelingen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen