Vier VICI-beurzen voor Hubrecht Instituut en UMC Utrecht

Array

Vier onderzoekers van het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht krijgen van NWO een prestigieuze VICI-beurs. Elk van de wetenschappers krijgt 1,5 miljoen euro om vijf jaar onderzoek te doen.
Prof.dr. Alexander van Oudenaarden is mede-directeur van het Hubrecht Instituut. Hij gebruikt en ontwikkelt de laatste technologieen om de genetische eigenschappen van individuele cellen te bepalen. Hij kan onder meer individuele RNA-moleculen fluorescent labelen en op die manier genexpressie heel nauwkeurig meten. Dat is onder meer van belang om zeldzame cellen, zoals stamcellen, te detecteren en heterogeniteit in tumoren beter te begrijpen. Voor zijn onderzoek heeft Van Oudenaarden vorige week ook een prestigieuze ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro gekregen. Met deze beurs beloont de Europese Unie toponderzoekers. Dr. Susanne Lens van het UMC Utrecht onderzoekt celdeling in kankercellen. Zij wil weten hoe cellen waarnemen of ze genoeg chromosomen hebben. Als dat fout gaat ontstaan cellen met teveel of te weinig chromosomen. Dat kan een oorzaak van kanker zijn.

Prof.dr. Leonard van der Berg van het UMC Utrecht verricht grootschalig onderzoek naar de genetische basis van ALS (“amyotrofe lateraal sclerose”). Bij patienten met deze ongeneeslijke ziekte verzwakken de spieren steeds verder. Het vinden van ziektegenen kan de weg wijzen naar mechanismen waarop eventuele nieuwe behandelingen gebaseerd zijn.

Prof.dr. René Ketting van het Hubrecht Instituut en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoekt hoe kleine RNA-moleculen het aflezen van genen beïnvloeden. Kleine RNA-moleculen besturen op die manier de embryonale ontwikkeling. Maar ze beïnvloeden ook het functioneren van volwassen individuen.

Dit jaar schreven 236 onderzoekers een vooraanvraag voor een Vici-beurs. 188 onderzoekers werden uitgenodigd om hun voorstel verder uit te werken. In totaal ontvangen nu 31 wetenschappers een Vici. 13 procent van de aanvragers krijgt dus een Vici toegekend.

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen