Suikermoleculen helpen bij bestrijding tumor

Array

Door koppeling van suikermoleculen aan ‘model’ tumoreiwitten kunnen cellen uit ons immuunsysteem deze tumoreiwitten efficienter herkennen. Hierdoor zijn ze in staat om vernietigers van de tumor beter te activeren. De suikermoleculen, die ‘als een vlaggetje’  aan de modeltumoreiwitten zijn gekoppeld, zouden in de toekomst middels een vaccin kunnen worden toegediend. In haar proefschrift laat Ingeborg Streng-Ouwehand zien hoe dit werkt. Zij promoveert 3 februari bij VUmc.

Elke dag worden potentiele kankercellen in ons lichaam opgeruimd door ons afweersysteem. Dit systeem bestaat uit verschillende soorten cellen die ieder een eigen taak hebben. Essentieel zijn de dendritische cellen, deze sporen indringers op en zetten de T-cellen aan om deze indringers te belagen. Onze afweer is ervoor gemaakt om potentieel schadelijke indringers te herkennen en deze op te ruimen. En daar zit nu het probleem, kankercellen zijn geen indringers, maar ontstaan in ons eigen lichaam. Hierdoor hebben de dendritische cellen soms moeite met het herkennen van de kankercellen en een goede respons in gang te zetten, en ontstaat er potentieel een tumor.

In haar proefschrift beschrijft onderzoeker in opleiding Ingeborg Streng-Ouwehand een manier om de dendritische cellen zodanig te prikkelen dat ze de T-cellen aanzetten om tóch een tumor te herkennen als indringer, en op te ruimen. Hiervoor is gebruik gemaakt van eiwitten die specifiek op de tumorcellen voorkomen maar niet op gezonde cellen, de zogenaamde tumorantigenen. Streng-Ouwehand koppelde een vlaggetje, bepaalde suikermoleculen, aan modeltumorantigenen om deze vervolgens samen met de dendritische cellen te kweken.

Het bleek dat deze suikermoleculen ervoor zorgen dat de dendritische cel de tumorantigenen efficienter herkent. Ook verandert de dendritische cel, waardoor T-cellen beter worden geactiveerd. Daarnaast onderzocht de onderzoekster de randvoorwaarden die nodig zijn voor de juiste samenstelling van de suikermoleculen in een vaccin.

Streng-Ouwehand concludeert dat dit proces, de koppeling van suikers aan tumorantigenen, succesvol zou kunnen worden ingezet bij het ontwikkelen van nieuwe anti-tumortherapieen.
Het proefschrift is te downloaden via dare.ubvu.vu.nl/handle/1871/32727

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen