VU-studenten doen maatschappelijk relevant onderzoek in de praktijk

Onderzoek leidt tot advies voor verbeteringen in communicatie
Masterstudenten Communicatiewetenschap van de Vrije Universiteit Amsterdam presenteren vrijdag 3 februari 31 studies die leiden tot maatschappelijke of bedrijfsmatige verbeteringen. De studenten deden voor ‘Project Impact’ onderzoek voor organisaties als de Lucille Werner Foundation, Achmea, het Tropenmuseum Junior, Bavaria, Groupon, Seats2meet en de gemeente Leiden. Het onderzoeksproject met de grootste maatschappelijke impact krijgt tijdens het congres een prijs.

Studenten adviseren organisaties
In totaal kregen 160 VU-studenten de opdracht een maatschappelijke organisatie te vinden om communicatiewetenschappelijk onderzoek voor te doen. Bijvoorbeeld om interne communicatieprocessen te verbeteren, de groei van leden te bevorderen of een maatschappelijke boodschap beter voor het voetlicht te brengen. Na een strenge selectie zijn onderzoeksprojecten voor 31 organisaties van start gegaan bij non-profit organisaties en commerciele (online) bedrijven. Op basis van hun onderzoek brengen de studenten advies uit over het gebruik van (sociale) media, het verbeteren van de naamsbekendheid of imago, de interne communicatie met medewerkers of het versterken van de klantenbinding. Een van de projecten vond plaats bij CAP100, een stichting die zich inzet om zo veel mogelijk mensen met een lichamelijke handicap deel te laten uitmaken van het arbeidsproces. Met hun onderzoek kunnen de studenten adviseren over hoe CAP100 niet-leden met een handicap het beste kan bereiken en zo haar impact kan vergroten.

“Maatschappelijk relevante praktijkervaring belangrijk”
“In het onderwijs leggen we de nadruk op onderzoek en theorie,” zegt Camiel Beukeboom, universitair docent Communicatiewetenschap aan de VU. “We willen studenten helpen in te zien wat de waarde van die kennis is. De meeste van onze studenten worden uiteindelijk geen onderzoeker, maar gaan aan de slag als PR-medewerker, online strateeg of communicatiemedewerker bij de overheid. Bij Project Impact doen studenten ervaring op met dit beroepenveld en ervaren bovendien wat hun kennis en onderzoeksvaardigheden voor de praktijk betekenen.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen