40 procent nieuwe kankergevallen mogelijk te voorkomen

Zaterdag 4 februari is het Wereldkankerdag. In Nederland krijgen jaarlijks 100.000 mensen de diagnose kanker. Zo’n 40.000 gevallen zijn mogelijk te voorkomen, weet Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar Erfelijke Kanker aan de Radboud Universiteit. ‘Maar je kunt het niet omdraaien: al doe je wat je kunt, een garantie dat je geen kanker krijgt, is er voor niemand.

19 procent kanker veroorzaakt door roken Hoogerbrugge haalt het getal van 40 procent uit een recente publicatie in het British Journal of Cancer. ’19 procent van alle kankergevallen wordt veroorzaakt door tabak, 9 procent door verkeerd eten – te weinig vezels en fruit, te veel zout en rood vlees – 6 procent door overgewicht, 4 procent door alcohol en nog wat andere factoren. Allemaal zaken waar je zelf wat aan kunt doen.’ ‘Nooit, nooit, nooit’ zal Hoogerbrugge zeggen dat kanker ‘eigen schuld’ is: ‘Als 40 procent mogelijk te voorkomen is, dan is 60 procent dat niet.’

Nieuwe preventie-unit Hoogerbrugge wil meer onderzoek naar preventie. Behalve onderzoek naar ‘primaire preventie’ (wat kunnen mensen zelf doen en hoe motiveer je ze daartoe) gaat een nieuwe ‘preventie-unit’ van het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO) dan ook meer onderzoek doen naar het opsporen van mensen met een verhoogd risico op kanker (bijvoorbeeld door erfelijkheid) en naar ‘secundaire preventie’, bijvoorbeeld vroege diagnose van kanker.

Stoppen met roken winstgevend In de tussentijd is gezond leven het devies. Dat niet iedereen dat vanzelf lukt, snapt Hoogerbrugge. ‘Daarom ben ik ook heel teleurgesteld dat minister Schippers de hulp bij stoppen met roken uit de basisverzekering heeft gehaald. Natuurlijk, ieder z’n verantwoordelijkheid, maar je kunt toch ook investeren in mensen en hun gezondheid… Temeer omdat de maatschappelijke kosten voor iedereen die voor z’n 44^e stopt met roken met 12.000 euro per persoon afnemen. Ook in geld valt daar dus winst te behalen.’ /Anja van Kessel

In het kader van Wereldkankerdag verzorgen Nijmeegse kankerspecialisten zaterdag 4 februari een volgepakt programma met publiekslezingen voor iedereen die maar wil komen luisteren.

bron: Radboud Univ.