Eerste publieksdag kindermishandeling

Array

Zaterdag 4 februari 2012 organiseert het UMC Utrecht de eerste nationale publieksdag over kindermishandeling. Iedereen die daarover meer informatie wil, is welkom.

Kindermishandeling kan overal voorkomen: in het gezin waarin het kind opgroeit, maar ook op school en in de buurt waar het woont. Niet alleen rare blauwe plekken, maar ook vernedering, verwaarlozing en seksueel misbruik zijn vormen van mishandeling. Veel slachtoffers krijgen nooit hulp omdat niemand aan de bel trekt. Kindermishandeling komt naar schatting ruim 100.000 keer per jaar voor. Dat betekent dat in iedere schoolklas gemiddeld één kind zit dat mishandeld wordt. Het kan dus heel dichtbij komen.

Publieksdag
Hadassah de Boer opent de publieksdag met een interview met jongeren die over hun ervaring met het thema kindermishandeling zullen vertellen. Op de dag wordt verder verteld over risicofactoren voor kindermishandeling en mogelijke signalen van kindermishandeling bij een kind: hoe weet u of uw vermoeden van mishandeling klopt? Wat moet u doen als u vermoedt dat uw buurjongetje of een kind in de klas van uw dochter wordt mishandeld? En bij wie kunt u terecht voor meer informatie of voor een melding?

Voor ouders en professionals
De publieksdag wordt afgesloten met een eenakter van Trainersgroep Wilde Kastanje over de zogenoemde intergenerationele kindermishandeling. Wat moet u doen als u zelf kindermishandeling hebt meegemaakt en bang bent dat u uw kind ook zoiets zou aandoen? Ook worden jonge en aanstaande ouders gewaarschuwd tegen het gevaar van het schudden van de baby. Dat kan onherstelbare gevolgen hebben voor het kind, tot overlijden aan toe.

Deze dag is voor iedereen die meer wil weten over kindermishandeling. In het bijzonder zijn (aanstaande) ouders welkom om met professionals en elkaar kennis te delen over kindermishandeling. Ook voor mensen die werken met kinderen in zorg, onderwijs en kinderdagverblijven is het programma interessant. Het UMC Utrecht organiseert deze dag omdat het veel expertise heeft over kindermishandeling.
De publieksdag is onderdeel van een driedaags symposium (2, 3 en 4 februari).

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen