FORUM, Agendadetail

Conferentie “Matchen met Zorg”
FORUM presenteert het adviesrapport “Matchen met Zorg”. Bij een inventarisatie uitgevoerd in zeven steden is vastgesteld dat migrantenvrouwen een groot arbeidspotentieel voor de zorg zijn. De groep komt echter veel obstakels en belemmeringen tegen bij het zoeken naar een baan in die sector.

FORUM heeft een inventarisatie in zeven steden uitgevoerd en vastgesteld dat migrantenvrouwen een groot arbeidspotentieel voor de zorg zijn. De groep komt echter veel obstakels en belemmeringen tegen bij het zoeken naar een baan in die sector. De ambitie en motivatie van vrouwen wordt gedempt door onder meer gebrek aan inzicht in de zorgberoepen, beperkte mogelijkheden om een opleiding te volgen, belemmerende voorwaarden van uitkeringsinstanties en hoge eisen van werkgevers.

De zorgsector als werkgever is niet toegankelijk, terwijl er veel nieuwe mensen nodig zijn. De knelpunten zijn een uitdaging voor het bouwen van bruggen, voor het gericht opleiden en bemiddelen, voor kansen op betaald werk. Deze onderwerpen zijn uitgewerkt in de publicatie “Matchen met Zorg” en staan ook centraal tijdens de Rondetafelconferentie.

FORUM zal tijdens deze bijeenkomst het adviesrapport “Matchen met Zorg” presenteren. Daarna worden aan de Rondetafels concrete oplossingen uitgewerkt. Mogelijkheden op de korte en middellange termijn om migrantenvrouwen succesvol naar banen in de zorg te bemiddelen. Deelnemers aan de Rondetafels zijn werkgevers in de zorg, wethouders van grote steden, vertegenwoordigers van vakbonden, opleidingen, politiek en natuurlijk migrantenvrouwen uit het hele land.

Kansen en oplossingen
In de zorg zijn de komende jaren veel nieuwe medewerkers nodig. Migrantenvrouwen zijn ambitieus en willen graag in de zorg werken. In de praktijk blijkt dat de match tussen deze werkzoekenden en beschikbare banen niet goed tot stand komt. Vrouwen ervaren de zorg als een bijna onneembaar bastion. Werkgevers komen nauwelijks in contact met werkzoekende migrantenvrouwen.

FORUM wil oplossingen zoeken voor de mis-match die er bestaat tussen de grote behoefte aan nieuwe mensen in de zorg en de grote groep werkzoekende migrantenvrouwen. Tijdens de conferentie ?Matchen met Zorg? worden belemmeringen, kansen en oplossingen besproken.

De verwachting is dat door vergrijzing van het bestaande zorg- personeel er de komende jaren grote vraag naar nieuwe arbeidskrachten zal zijn. Het aantal leerlingen dat kiest voor een opleiding in de zorg nam de afgelopen jaren geleidelijk toe. Toch vindt het kabinet het noodzakelijk de komende jaren 12.000 extra medewerkers naar de zorg te leiden. Die opgave biedt migrantenvrouwen en werkgevers een enorme kans.

Datum en plaats
2 april 2012
12:00 – 15:30 uur
Den Haag

Programma en locatie worden nader bekend gemaakt.

Informatie en aanmeldingen
Meer informatie over de conferentie kan worden verkregen bij:
mevrouw Yasmin Seddiki
tel.:             030- 2974 321
e-ma: [email protected]

bron: Forum Agenda

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen