Longkankerbehandeling met de Da Vinci robot

De laatste tien jaar is het gebruik van kijkoperaties binnen de borstkas (minimale invasieve thoraxchirurgie) gegroeid. Dat heeft niet alleen voordelen voor de patient die sneller herstelt, maar heeft ook geleid tot uitbreiding van het aantal ingrepen die voor deze aanpak in aanmerking komt. Sinds kort is het mogelijk om de kijkoperaties te verbeteren met inzet van de Da Vinci operatierobot.

Afgelopen week hebben hart-longchirurgen van het Maastricht UMC+ voor het eerst in Nederland met de Da Vinci-robot een longkwab verwijderd zonder de borstkas te openen.

Kleine ruimte
Voor het werken in een kleine ruimte is de Da Vinci Robot ideaal, vanwege zijn hoge mate van wendbaarheid, secuurheid en 3Dimensionale zicht van de operateur achter de bedieningsconsole. Zo wordt de robot in Maastricht ook al gebruikt bij het verwijderen van tumoren achter het borstbeen. Daarvoor worden uit heel Nederland patienten naar Maastricht doorverwezen.

Team
“Het mooie van deze nieuwe benadering is dat de chirurg meer mogelijkheden heeft om complexe situaties op te lossen”, aldus hart-longchirurg dr. Ryan Accord. Hij voerde deze ingrepen afgelopen week uit, onder toeziend oog van dr. Mark Dylewski, longchirurg en medisch-directeur van het General Thoracic and Robotic Surgery van het South Miami Hospital. Het team dat deze ingrepen met de Da Vinci robot gaat uitvoeren bestaat verder uit de hart-longchirurgen prof.dr. Jos Maessen en dr. Gijs Geskes en de longartsen dr. Arne van Belle, dr. Annemarie Dingemans en dr. Monique Hochstenbag.

Voordeel
Men verwacht in Maastricht deze ingreep met de Da Vinci Robot in totaal bij een honderdtal patienten per jaar uit te voeren. De kritiek dat de ingrepen met de robot duurder zijn dan conventionele ingrepen, relativeert dr. Accord. De robot heeft het voordeel dat de chirurg moeilijke operaties in kortere tijd kan doen, er is minder bloedverlies en daarmee minder gebruik van bloedproducten. “Patienten kunnen straks na gemiddeld twee dagen het ziekenhuis verlaten, in plaats van na vijf. Dat is niet alleen financiele winst, maar een kortere herstelperiode van de patient betekent ook dat vervolg-therapie eerder kan starten”, zegt hij. “Ook geven de patienten aan beduidend minder pijn te hebben met dit type ingrepen.”

bron: AZM

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen