Acuut Verloskundig Centrum regio Leiden start in 2014

Array

De Raden van Bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Diaconessenhuis Leiden hebben donderdag 2 februari jl. het voornemen bekend gemaakt een gezamenlijk Acuut Verloskundig Centrum (AVC) in te richten.

Gezien de hoge babysterfte in Nederland heeft de minister van VWS in 2010 haar beleid op het gebied van Verloskunde aangescherpt. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie Verloskundigen (KNOV) staan een integrale aanpak van verloskundige zorg voor. Dit is in Leiden actief opgepakt. De beide ziekenhuizen hebben samen met de Kring Verloskundigen Leiden e.o. een plan van aanpak ontwikkeld. Dit heeft onder andere geresulteerd in een gezamenlijk Acuut Verloskundig Centrum (AVC) waar het afgelopen jaar hard aan gewerkt is.

24/7 acute verloskundige zorg

Het AVC wordt gebouwd binnen de muren van het LUMC, omdat daar ook de neonatale intensive care gelokaliseerd is. Nog dit jaar zal met de bouw worden gestart. De missie van het centrum wordt: de beste zorg voor elke zwangere in de regio, waarbij ziekte en sterfte van moeder en kind rond de geboorte wordt geminimaliseerd. Dit wordt bereikt door 24/7 acute verloskundige zorg ter beschikking te hebben: één-op-één begeleiding, aanwezigheid van gynaecoloog, kinderarts en anesthesist. Bovendien wordt een servicegericht zorgproces opgezet, gestructureerd rond moeder en kind (family centered care).

Innovatief en resultaatgericht

Dit wordt bereikt door samenvoeging van de twee acute zorgorganisaties van beide ziekenhuizen. De nieuwe organisatie is innovatief en resultaatgericht. Er wordt een perinataal zorgprogramma ingericht waarbinnen de expertise van alle medewerkers (verpleegkundigen, verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen) optimaal wordt benut. Naast de acute zorg wordt aandacht besteed aan de invulling van de niet-spoedeisende zorg, zoals zwangerschapscontroles en vragen rondom kinderwens.

3500 zwangere vrouwen

De uiteindelijke opening zal naar verwachting in 2014 plaatsvinden. Het AVC zal binnen het LUMC dichtbij het OK-centrum worden gesitueerd, zodat bij een acute hulpvraag binnen 15 minuten gestart kan worden met een interventie op de OK. De verwachting is dat er in de regio Leiden 3500 zwangere vrouwen per jaar volgens alle gestelde kwaliteitseisen in het nieuwe AVC geholpen kunnen worden.

Bron: LUMC Persdienst

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen