Studentengezondheidstest.nl: Project stoplichten over ervaren gezondheid van studenten groot succes

Array

Eindelijk een toets die je verder helpt
De studentenartsen van de Universiteit van Amsterdam helpen studenten gezond de eindstreep van de studie te halen. De door hun ontwikkelde Internet-vragenlijst met individuele terugkoppeling blijkt een groot succes.

Persoonsgerichte feedback over gezondheids- en studieklachten
Met www.studentengezondheidstest.nl herkennen studenten klachten op tijd en worden zij door stoplichten aangezet tot actie.

In de eerste ronde duizenden deelnemers
Studenten vullen een internet-vragenlijst in en ontvangen aansluitend en direct persoonsgerichte feedback op hun e-mailadres, in de vorm van stoplichten: over hun gezondheid, leefstijl, kwaliteit van leven en hun tevredenheid met de studie. Ze zien hun scores afgezet tegen de gemiddelde scores van de studentenpopulatie. De feedback bevat informatie, tips en verwijzingen op maat.

Test geeft kijkje in de diversiteit aan studentenproblematiek
Er komt veel op studenten af: studiestress, losmaken van thuis, omgaan met meer vrijheid, vinden van een identiteit, horen bij een groep, relaties, seksualiteit, ontdekken leefstijl, financiele – en woonperikelen. Studenten ervaren veel druk: presteren en volwassen worden. Klachten hangen vaak samen met stress.

Aansluiting bij eerder onderzoek
Studenten hebben vaker dan niet-studerende leeftijdsgenoten last van lichamelijke en psychische problemen en zoeken daarvoor vaker geen hulp, of pas in een laat stadium.

Naast onnodige verergering van klachten kunnen studenten hierdoor tevens onnodige studievertraging oplopen. Juist deze studievertraging staat nu in het middelpunt van de belangstelling.

Studenten vinden de test een welkome aanvulling op studiegebied:
Sprekende reacties van studenten zijn: “Het was interessant om te kijken wat de gemiddeldes waren, en hoe ver je daar zelf van af lag”, “Het was net het duwtje in de rug dat ik nodig had.” en “Mede n.a.v. de feedback die ik kreeg heb ik de stappen gezet waar ik al een tijdje tegen aan zat te hikken voor wat betreft mezelf wat meer rust gunnen en ruimte geven in mijn studieplanning.” Komend jaar zal de test aan nog meer studierichtingen van de UvA en HvA aangeboden worden.

De test is voor studenten van hogescholen en universiteiten te vinden op www.studentengezondheidstest.nl

Bron: Studentenartsen Universiteit van Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen