Een valhelm zou ook voor schaatsers een must moeten zijn

Schaatsers zouden er verstandig aan doen een helm te dragen, vanwege het hoge risico op hoofd-/hersenletsel bij deze sport. Dat zeggen traumachirurg Wietse Zuidema en student geneeskunde Job Schimmer in een artikel op de website van Medisch Contact. Maar tot nu toe is het enthousiasme voor de helm bij schaatsers zeer gering.  Het risico op hoofdletsels is bij schaatsen veel hoger dan bij inlineskaten of rolschaatsen. Dat heeft te maken met een andere manier van vallen en opvangen van de val bij het schaatsen. Ook de ongeoefendheid van de mensen die de ijzers onderbinden om op natuurijs te schaatsen speelt een rol.

Bij andere wintersporten zoals skien en snowboarden heeft het verplicht stellen van de helm geleid tot een afname van het risico op hoofdletsel tot wel 60 procent. Schaatsers echter dragen maar zelden een helm. Eerder onderzoek bij schaatsers liet zien dat het percentage rond de 2 procent ligt. Zuidema en Schimmer inventariseerden de stand van zaken op een Amsterdamse kunstijsbaan: 17 van de 403 bezoekers droegen een helm. Veel van hen deden dat naar aanleiding van een valpartij.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen