Genetische oorzaak van endometriose onderzocht

Een mutatie in het KRAS-gen is een risicofactor voor het ontstaan van endometriose, zo blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Yale School of Medicine dat is gepubliceerd in EMBO Moleculair Medicine.  Endometriose is een genetische aandoening die 5 tot 15 procent van alle vrouwen treft.  Om de genetische oorzaak van de ziekte te achterhalen, onderzochten de wetenschappers 132 vrouwen met deze aandoening. Uit dierenstudies was al bekend was dat het KRAS-gen betrokken is bij endometriose.

Endometriosis is found in 5–15% of women of reproductive age and is more frequent in relatives of women with the disease. Activation of KRAS results in de novo endometriosis in mice, however, activating KRAS mutations have not been identified in women. We screened 150 women with endometriosis for a polymorphism in a let-7 microRNA (miRNA) binding site in the 3′-UTR of KRAS and detected a KRAS variant allele in 31% of women with endometriosis as opposed to 5% of a large diverse control population. KRAS mRNA and protein expression were increased in cultured endometrial stromal cells of women with the KRAS variant. Increased KRAS protein was due to altered miRNA binding as demonstrated in reporter assays. Endometrial stromal cells from women with the KRAS variant showed increased proliferation and invasion. In a murine model, endometrial xenografts containing the KRAS variant demonstrated increased proliferation and decreased progesterone receptor levels. These findings suggest that an inherited polymorphism of a let-7 miRNA binding site in KRAS leads to abnormal endometrial growth and endometriosis. The LCS6 polymorphism is the first described genetic marker of endometriosis risk.

Uit DNA analyse bleek dat een bepaalde mutatie in dat gen bij 31 procent van alle endometriosepatienten voorkwam, terwijl dat in de normale populatie maar 5,8 was. Daaruit concludeerden de Amerikanen dat de mutatie een grote risicofactor is voor het krijgen van de aandoening.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen