Instabiele angina pectoris veilig en vroegtijdig herkennen

0
422

Een instabiele angina pectoris kan lijken op een hartinfarct. Het risico op een hartinfarct is verhoogd. Een vaak is de instabiele angina pectoris ook de voorbode van een hartinfarct.

Met de gewone hartfilmtje (ecg) zijn alleen 30 procent van de hartinfarcten te herkennen. De zogenoemde “Cardiogoniometrie” detecteerd 70 procent van alle hartinfarcten. Ischemien (te weinig zuurstof) van het hart herkend deze nieuwe meetmethode veilig en vroegtijdig. Bijna zo als de MRI van het hart. De overeenstemming is boven de 90 procent.
De symptomen van te weinig zuurstof in het hart (angina pectoris) zijn:

  • hevige, zware, drukkende pijn midden op de borst, mogelijk met uitstraling naar kaken en armen, vooral de linkerarm;
  • wit wegtrekken en zweten;
  • kortademigheid;
  • misselijkheid en soms braken;
  • angst, soms doodsangst;
  • rusteloosheid.

In heel Nederland overlijden elke dag 108 mensen aan hart- en vaatziekten. Veel meer mensen worden in een ziekenhuis opgenomen met de symptomen van een hartinfarct.
Nu biedt de Cardiogoniometrie (CGM) ,de mogelijkheid om binnen twaalf seconden zelfs hartinfarcten op te sporen die door het klassieke Elektrocardiogram (ECG) en een bloedtest (troponine) niet herkend worden. De CGM geeft een ruimtelijke weergave van de hartactiviteit die veel gedetailleerder is dan het ECG. Hierdoor kan een arts een hartinfarct veel sneller en nauwkeuriger herkennen.

advertentieEinde Bericht ___________________________________________