Negatieve publiciteit over proef met snoepautomaten had Connexxion toch wel overvallen

Array

Afgelopen vrijdag belde ik de persvoorlichtster van Connexxion. De vervoersmaatschappij Connexxion verricht een proef met snoepautomaten in 50 van hun lijndiensten. Ze bleken op de hoogte van de verontwaardiging omtrent die snoepautomaten, maar zoveel negatieve publiciteit had hen toch wel overvallen. Want snoepautomaten staan toch overal? De plaatsing van die snackautomaten was juist bedoeld om de reis te veraangenamen, vertelde ze mij. En Connexxion onderzoekt of er ook gezonde snacks verkocht kunnen worden. Ik ben maar niet ingegaan op die gezonde snacks. Die bestaan namelijk niet. Snacken doe je niet omdat het gezond is en ook niet omdat er honger moet worden gestild. Heb je honger, dan eet je een gezonde maaltijd. En dat doe je drie maal per dag.

“Wat zijn de criteria voor een geslaagde test?” vroeg ik haar. Het belangrijkste criterium is de klanttevredenheid, begreep ik van de persvoorlichtster. Natuurlijk mag er ook geen financieel verlies worden gemaakt, maar dat spreekt voor zich.

“Hoe zit het dan met de publieke verontwaardiging? Weegt u die ook mee in deze test?” De persvoorlichtster verzekerde mij dat ook die informatie wordt meegenomen in het eindoordeel over deze test. Ze vertelde me dat Connexxion ook andere leuke, klantvriendelijke projecten heeft. Zo hebben ze op sommige lijnen bewegende beelden om reizigers te informeren en ook is er internet in bepaalde bussen. Acties die de klant tot tevredenheid zullen stemmen.

Snoepautomaten staan overal, op scholen,  in sportkantines en zelfs in mijn ziekenhuis. Waarom dan zo’n bezwaar tegen de plaatsing bij Connexxion? Je kan toch overal snacks kopen? Dat is misschien wel waar, maar de beschikbaarheid van een snack is mede bepalend voor het snackgedrag[i]. Hoe moeilijker te krijgen, of hoe minder mensen om je heen snacken, hoe minder kans dat jezelf gaat snacken[ii]. Snacks zijn niet uit te bannen, maar de beschikbaarheid, de bereikbaarheid kan je wel verminderen[iii] om zodoende het snackgedrag  te ontmoedigen. Ook geldt dat hoe meer keuze, hoe meer mensen gaan eten of snacken[iv].

Snacks en maaltijden gaan steeds meer op elkaar lijken. Nog even en de consument weet niet meer of hij een gezonde maaltijd eet of een snack.  Is het nuttigen van een stuk fruit een snack? Nee, ik vind dat onderdeel van een gezond voedingspatroon. Snacken is ongezond en kost bijna net zo veel mensen levens als het verkeer in Nederland. Vandaar dat we een halt moeten toeroepen aan de snackautomaten. Of die nu staan op scholen, benzinestations, in ziekenhuizen of in het openbaar vervoer.Dr. Frank N.R. van Berkum, Internist

Frank van Berkum is internist en verbonden aan de ziekenhuisgroep Twente (Hengelo). In 1982 studeerde hij cum laude af aan de Erasmus Universiteit en volgde hierna de opleiding tot internist, eveneens aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Vanaf 1988 werkt hij als internist. Hij is in 1991 gepromoveerd tot doctor in de geneeskunde op een onderwerp betreffende botontkalking. Hij heeft als aandachtsgebied de endocrinologie en in het bijzonder overgewicht en diabetes mellitus type 2 (voorheen ouderdomssuikerziekte genaamd). Verder houdt hij zich bezig met reisgerelateerde ziekten en osteoporose.
Hij was samen met de Ziekenhuis Groep Twente oprichter van Previtas, een kliniek voor gewichtsmanagement. In december 2010 is de kliniek voor overgewicht Previtas op gegaan in Liv-advies.

In 2010 heeft hij afscheid genomen van de website www.eenkiloperweek.nl. De reden daarvoor was de commerciële koers van de beheerders van deze website. Ook kon hij zich niet vinden in de aangeprezen middeltjes en producten. Dr. Frank van Berkum heeft met geen enkele website commerciele banden. Dr. Frank van Berkum heeft geen aandelen van of een betrokkenheid in bedrijven die zich bezig houden met gezondheidszorg of de productie of vermarketting van voedingssupplementen.

Dr. Frank van Berkum is een veel gevraagde spreker en houdt lezingen door heel Nederland over overgewicht en voeding. Hij schrijft een column (iedere dinsdag in de Telegraaf te lezen) over voeding.

Wilt u meer weten over voeding en gezondheid? Ik Twitter sinds kort en beantwoord vragen over voeding en gezondheid op facebook en mijn website. Ik zou het leuk vinden als u mij volgt op twitter en reageert.

www.drfrank.nl

www.facebook.com/dokterfrankvanberkum

www.twitter.com/drfrankvanb

Recente artikelen