Psychiatrische cliënten maken Franeker’ ijs klaar voor Elfstedentocht

Array

‘It is wol kald, mar as it troch giet, hawwe we wol ear fan us wurk’
FRANEKER – Sneeuwmachines, ijstransplantaties, water opspuiten; werkelijk alles wordt in het werk gesteld om de Elfstedentocht door te laten gaan. Niet alleen de rayonhoofden zijn hier druk mee, er is ook hulp uit onverwachte hoek. In Franeker zijn psychiatrische clienten van GGZ Friesland druk in de weer om het ijs rond de stad schoon te krijgen. ‘Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de tocht der tochten door kan gaan. Aan ons zal het niet liggen!’

De clienten arriveerden vanmorgen in alle vroegte op de Franeker’ werk en dagbestedinglocatie van MindUp, onderdeel van GGZ Friesland, en besloten de handen uit de mouwen te steken. Ze hebben vandaag al hun werkprojecten tijdelijk stil gelegd om ervoor te zorgen dat de tocht door kan gaan.
Gezamenlijk besloot het kersverse ijsteam dat vooral de buitengebieden ijsvrij gemaakt moesten worden. ‘We hebben vanmorgen vegers, schrapers en scheppen bijeengesprokkeld en hebben ook eigenhandig “sneeuwschuifgereedschap” op onze houtafdeling gemaakt’, zegt één van de clienten. ‘Ik had bijna nog een emmer zout gehaald, maar dat was niet zo handig’, grapt hij.

Onder begeleiding van hun activiteitenbegeleiders zijn de leden van het ijsteam naar het buitengebied van Franeker gereden. Bij het dorp Ried zijn ze het ijs opgegaan en hebben inmiddels al heel wat meters ijs vrij gemaakt. Het team is gearriveerd bij Dongjum. ‘Kijk, dit stuk ligt er al mooi bij’, zegt één van hen. ‘Het ijs is al mooi dik en bovendien komt onder de sneeuw een gladde ijsvloer te voorschijn.’

Een groot team op de been

Halverwege de middag werd het team aangemoedigd door het Rayonhoofd van Franeker. Hij was zeer verguld met de actie van de clienten. Ook clienten uit Leeuwarden hebben zich ’s middags bij het ijsteam in Franeker aangesloten. De Elfstedengekte is niet meer te stoppen. Met man en macht wordt gewerkt. ‘Zo kunnen we een mooi aantal meters maken’, zegt een van de clienten. ‘It is wol kald, mar as it troch giet, hawwe we wol ear fan us wurk’, vult zijn teamgenoot hem aan.

De begeleiders van MindUp ondersteunen de psychiatrische clienten tijdens deze dag op het ijs. ‘Ze hebben op deze manier een prachtige dagbesteding en er wordt goed samengewerkt. Dit soort dagen mogen er wel vaker zijn!’. Aan het eind van de dag wacht de clienten een kop hete chocolademelk om bij te komen van het harde en koude werk.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen