Ton Berns neemt afscheid als voorzitter Raad van Bestuur NKI-AVL

Array

Prof dr. Ton Berns neemt op dinsdag 7 februari afscheid als voorzitter van de Raad van Bestuur en directeur Wetenschapsbeleid van het Nederlands Kanker Instituut  –  Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.
Als voorzitter van de Raad van Bestuur heeft Ton Berns veel betekend voor het NKI-AVL. Onder zijn leiding heeft het instituut verder kunnen groeien. Het behoort onafgebroken tot de internationale top op het gebied van kankeronderzoek en heeft hiervoor formele internationale erkenning gekregen. Zo is in 2010 – in opdracht van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen-  een site visit uitgevoerd door een internationaal gremium van toponderzoekers. Zij concluderen dat het instituut van Berns  kankeronderzoek van de “hoogste internationale kwaliteit” levert. Ook de recente erkenning tot een van de eerste Europese “Comprehensive Cancer Centers” onderstreept de kwaliteit en de voortrekkersrol van het instituut. Het aantrekken van toptalent heeft de speciale aandacht van Berns. ‘’Het zijn de mensen die een instituut maken. In een topinstituut vind je enthousiaste kritische onderzoekers die naar het instituut zijn gekomen vanwege de kwaliteit van hun collega’s aan wie ze hun ideeen kunnen toetsen en met we ze gemakkelijk kunnen samenwerken.’’

Ton Berns heeft zijn bestuurlijke functie altijd gecombineerd met het doen van onderzoek en geeft leiding aan zijn eigen onderzoeksgroep. Voor zijn werk heeft hij tal van nationale en internationale prijzen in ontvangst mogen nemen. In 2008 ontving hij uit handen van de koningin de KWO-prijs en kreeg hij eind vorig jaar de Josephine Nefkensprijs voor zijn baanbrekend onderzoek naar genetische oorzaken van kanker in door hem gemaakte muizenmodellen. Hij is lid van tal van internationale adviescommissies en van de KNAW.

Na afloop van een twee daags afscheidsymposium waar (inter)nationale topwetenschappers samenkomen om de resultaten van recent kankeronderzoek met elkaar te wisselen, zal Ton Berns uit handen van de burgemeester van Velsen, Franc Weerwind, een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Het NKI-AVL prijst zich gelukkig dat Berns als onderzoeker bij het instituut betrokken zal blijven.

Ton Berns wordt als voorzitter van de Raad van Bestuur opgevolgd door Prof. dr. Rene Medema (1964) tot 1 januari 2012 hoofd van het Laboratorium Experimentele Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

NKI

Het Antoni van Leeuwenhoek behoort al decennia tot de absolute wereldtop in kankerzorg en -onderzoek. De unieke combinatie van zorg en onderzoek binnen één instituut maakt voor kankerpatiënten het verschil. In multidisciplinaire teams werken alle in kanker gespecialiseerde zorgprofessionals continu aan op maat gemaakte behandelplannen. Want in de kern is geen enkele kanker gelijk. Patiënten met (een vermoeden van) kanker kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek terecht voor de nieuwste onderzoeks- en behandelfaciliteiten en een persoonlijke benadering. Het Antoni van Leeuwenhoek koos ruim honderd jaar geleden al voor de combinatie van de specialistische zorg van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut onder een dak. Bij het Nederlands Kanker Instituut - de wetenschappelijke tak van het Antoni van Leeuwenhoek - werken ruim 560 onderzoekers aan grensverleggend onderzoek naar kanker. Dit wetenschappelijke onderzoek wordt voor een belangrijk deel mede mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding en het ministerie van VWS. Het Antoni van Leeuwenhoek is het enige door de OECI aangewezen Comprehensive Cancer Center in Nederland. Voor meer informatie: www.avl.nl en www.nki.nl.

Recente artikelen