Epilepsiechirurgie zou eerder een optie moeten zijn

Array

‘We zouden meer mensen kunnen helpen’
Een hersenoperatie om epileptische aanvallen te doen verdwijnen: nog niet zo lang geleden gold dit als laatste redmiddel voor mensen met epilepsie. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden van epilepsiechirurgie toegenomen. Maar er is meer capaciteit, onderzoek en voorlichting nodig om mensen met epilepsie – vooral ook kinderen – met een hersenoperatie te helpen.

Dit jaar staat Europese Epilepsiedag dan ook in het teken van epilepsiechirurgie. De Europese Epilepsiedag wordt jaarlijks gehouden op de tweede maandag van februari en valt dit jaar op 13 februari. Deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor de ernst en impact van epilepsie. Dit jaar vragen epilepsiecentra Kempenhaeghe en Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) en het Nationaal Epilepsie Fonds in het bijzonder aandacht voor epilepsiechirurgie.

Nederland telt zo’n 120.000 mensen met epilepsie. Bij circa 30 procent hiervan werken medicijnen niet goed. Epilepsiechirurgie is dan een mogelijke behandelmethode. Toch ondergaan maar ongeveer 100 mensen per jaar epilepsiechirurgie. In de omringende landen ligt het aantal in verhouding aanzienlijk hoger. ‘Met meer capaciteit, onderzoek en voorlichting zouden we meer mensen kunnen helpen’, aldus neuroloog Albert Colon van Kempenhaeghe. Dit onderstreept ook neuroloog René Debets van SEIN: ‘Denk eerder aan de mogelijkheid van epilepsiechirurgie als behandeling met medicijnen, na twee jaar of bij het tweede of derde middel, niet aanslaat. Een deel van de mensen heeft dan het vooruitzicht om alsnog aanvalsvrij te worden.’

Epilepsiechirurgie is een optie als één aan te wijzen gebied in de hersenen (de epilepsiehaard) de aanvallen veroorzaakt en dat gebied zonder risico kan worden verwijderd. Om in aanmerking te komen voor epilepsiechirurgie is intensief en complex vooronderzoek nodig. De patient doorloopt daartoe een traject van meerdere maanden tot ruim een jaar waarin elk stapje voorwaarts uitgebreid wordt overlegd en getoetst. Medisch specialisten van de epilepsiecentra Kempenhaeghe en SEIN en van drie academische ziekenhuizen waar de uiteindelijke operatie plaatsvindt (UMC Utrecht, Maastricht UMC+ en VUmc Amsterdam) werken hierbij zeer nauw samen. Met meer capaciteit zouden mensen sneller geholpen kunnen worden. Nu loopt de wachttijd voor sommige onderzoeken op tot soms enkele jaren. Zeker nu er sinds kort door het meten van EEG ín het brein met groot succes extra patienten zijn geholpen, vraagt dat aandacht.

Epilepsiechirurgie is een zeer effectieve en veilige behandelmethode en zeker bij kinderen zinvol om vroegtijdig te overwegen. Bij hen is niet alleen aanvalsvrijheid, maar ook verbetering van de ontwikkelingskansen een belangrijk criterium. Langdurig gebruik van medicatie en aanhoudende epileptische aanvallen kunnen de cognitieve ontwikkeling namelijk stagneren of verslechteren. Terwijl de hersenen van kinderen een goed aanpassingsvermogen hebben en meestal voorspoedig herstellen na een operatieve ingreep. Kinderneuroloog Kees Braun: ‘Ik zou graag zien dat we in de toekomst nog beter in staat zijn om kinderen die succesvol geopereerd kunnen worden tijdig te selecteren. Dat vraagt om meer wetenschappelijk onderzoek.’

Behalve verruiming van de capaciteit en meer wetenschappelijk onderzoek is meer voorlichting over epilepsiechirurgie nodig. Professionals en patienten zouden dan eerder de keuze van epilepsiechirurgie kunnen overwegen.

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen