Bevolkingsonderzoek borstkanker halveert het risico om aan borstkanker te overlijden

Array

Screening op borstkanker heeft wel degelijk zin. Door borstkanker vroeg te ontdekken en adequaat te behandelen wordt de kans om aan de ziekte te overlijden lager. Om die reden is in 1989 het bevolkingsonderzoek borstkanker in Nederland ingevoerd. Vrouwen die hieraan deelnemen lopen de helft minder risico op overlijden aan borstkanker dan vrouwen die niet deelnemen, zo blijkt uit onderzoek van Ellen Paap. Paap bepaalde deze daling in borstkankersterfte met behulp van het zogenaamde patientcontroleonderzoek. Zij ging na hoeveel van de aan borstkanker overleden vrouwen in het verleden zijn gescreend en vergeleek dit getal met het percentage vrouwen dat aan het bevolkingsonderzoek deelneemt. Met deze cijfers kan worden berekend met hoeveel de sterfte dankzij screening is afgenomen. Paap laat zien dat het patientcontroleonderzoek een efficiente en betrouwbare methode is om de invloed van het bevolkingsonderzoek op de borstkankersterfte  te bepalen..

Biografie

Ellen Paap (Haarlem, 1981) studeerde Gezondheidswetenschappen in Maastricht. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze op de afdeling Epidemiologie, Biostatistiek en HTA van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Sinds 2011 is zij werkzaam als postdoc bij het Landelijk Referentiecentrum voor Bevolkingsonderzoek.

Datumdinsdag 14 februari 2012Tijd15:30 LocatieAcademiezaal Aula, Comeniuslaan 2FaculteitFaculteit der Medische WetenschappenPromovendusmevrouw drs. E. PaapPromotorsprof. dr. A.L.M. Verbeek, prof. dr. R. HollandCopromotorsdr. M.J.M. BroedersTitel promotieBreast cancer screening effectiveness and the case-referent design: a well matched pair

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen