Verbruik ziekenhuizen kan flink omlaag

Ziekenhuizen kunnen gemiddeld 12% besparen op hun energieverbruik. Dat is bekendgemaakt tijdens de afsluitende bestuurlijke bijeenkomst van de masterclass 2011 over energieverbruik in ziekenhuizen, een initiatief van het Erasmus MC.

De ziekenhuizen in de regio gaan samenwerken om hun kennis uit te wisselen. Daartoe zijn in 2011 masterclasses van start gegaan, om besparings-expertise op onder meer verlichting, ventilatie en luchtbevochtiging met elkaar te delen.

Kijkje in keuken
Alexandra van Huffelen, Rotterdamse wethouder duurzaamheid: “Het bijzondere aan dit initiatief is dat de Rijnmond-ziekenhuizen van elkaar willen leren. Door een kijkje in elkaars keuken te nemen, worden ze er allemaal beter van. De energierekening gaat omlaag als de ziekenhuizen energie besparen, met gemiddeld € 150.000 per ziekenhuis. Bovendien leveren ze een bijdrage aan de klimaatdoelstelling van stadsregio Rotterdam om 40% CO2 te reduceren in 2025 .”

Intenties
Door de toenemende druk op de kosten van de zorg is ook in ziekenhuizen energiebesparing een thema geworden. Van alle gebouwen in de gemeenten Rotterdam, Spijkenisse, Capelle aan den IJssel en Schiedam nemen ziekenhuizen circa 4% van het energieverbruik voor hun rekening. Om te laten zien dat het de negen Rijnmond-ziekenhuizen menens is, ondertekenden zij op 8 februari een intentieverklaring..

Zuiniger
Projectleider in het Erasmus MC is Jan van Velzen: “Bij energiebesparing gaat het om zowel organisatorische als technische maatregelen.” Hij somt concrete voorbeelden op: “Duurzaam inkopen, de ventilatie niet onnodig laten draaien, zuiniger omspringen met energie door te werken aan gedragsverandering.”
Van Velzen: “Het Erasmus MC heeft al goede afspraken met de overheid over energiebesparing. Omliggende ziekenhuizen hebben dat nog niet. Het is uniek dat we nu door samenwerking, gestart tijdens de masterclasses, kunnen leren en profiteren van elkaars ervaringen.”

Recente artikelen