Week van de Lentekriebels stelt chlamydia centraal

Array

Sensoa – Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv
Naar goede gewoonte roept Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, de week van Valentijn uit tot ‘Week van de Lentekriebels’. De week waarin we iedereen die met jongeren werkt, vragen om het thema relaties en seksualiteit aan te kaarten. Centraal voor 2012 staan seksueel overdraagbare aandoeningen en in het bijzonder Chlamydia. Leerkrachten die het graag interactief aanpakken kunnen met leerlingen van 10 tot 14 jaar terecht in Technopolis. Daar loopt nog steeds de speelse en interactieve tentoonstelling ‘Ik ben op jou!’ waarin relaties, liefde en seksualiteit centraal staan.

Praten met jongeren over seksualiteit en relaties is nog altijd niet vanzelfsprekend. Niettemin is volgens Sensoa een goede relationele en seksuele vorming (RSV) van jongeren één van de voorwaarden voor een gezond en gelukkig seksueel leven. RSV staat zowel stil bij veeleer ’technische’ aspecten (de voorplanting, soa’s…) als gevoelsmatige aspecten. Waar vorig jaar verliefdheid centraal stond, is het thema dit jaar chlamydia. Die ‘stille’ soa is aan een steile opmars bezig, ook onder jongeren. Vaak verloopt hij symptoomloos, zodat je niet merkt dat je besmet bent. Ondertussen wordt deze soa doorgeven en kan hij op termijn de vruchtbaarheid van meisjes aantasten. Jongeren denken geen risico te lopen, reden waarom ze te weinig een condoom gebruiken of zich niet laten testen op soa’s.

Tijd voor actie
Het is onomstotelijk bewezen dat relationele en seksuele vorming leidt tot veiliger seksueel gedrag. Sensoa stelt naar aanleiding van deze Week van de Lentekriebels heel wat materiaal en activiteiten rond soa’s voor:

* Nieuw: Lespakket SOS SOA. 10 leuke methodieken om met jongeren rond soa’s te werken. Voor leraars in de 2de en 3de graad secundair onderwijs

* Nieuw: Sensoa ontwikkelde een preventieposter rond chlamydia, die door jeugddienst JOETZ naar de meeste scholen verstuurd wordt. Via Sensoa kunnen extra exemplaren besteld worden
* Feiten en Cijfers Jongeren en Seksualiteit 2011 biedt je de meest up-to-date informatie over soa’s bij jongeren
* Voor leerkrachten uit het secundair onderwijs is er het Handboek RSV, dat een overzicht van de leerinhoud plus achtergrondinformatie over soa’s bevat

* Leerkrachten die een vorming organiseren kunnen gratis condooms aanvragen

* Leerkrachten, jeugdwerkers, opvoeders of CLB-medewerkers kunnen bij Sensoa Vorming terecht voor extra opleidingen
* Jongeren kunnen terecht op Allesoverseks.be. Daar vinden ze een antwoord op allerlei vragen over soa’s.

Ik ben op jou!
‘Ik ben op jou!’ is de nieuwe thematentoonstelling in Technopolis® voor 10- tot 14-jarigen, waarin ze alles op een speelse en verantwoorde manier ontdekken over verliefdheid, de ontwikkeling van hun lichaam, liefde en seks.
Wat is verliefd zijn en wat doet dit met mijn lichaam? Waarom krijg ik puistjes tijdens de puberteit? Zoenen, hoe doe ik dat? En hoe worden baby’s gemaakt,…?
10- tot 14-jarigen zitten met heel wat vragen waarop ze dolgraag het antwoord weten. Want in de tienerjaren begint alles te groeien, de puberteit steekt de kop op en liefdeskriebels schuilen zich achter blosjes schaamrood. Aan de hand van de animatiefiguurtjes Titeuf en Nadia biedt ‘Ik ben op jou!’ op een leuke, interactieve en fijngevoelige manier antwoord op de prikkelende nieuwsgierigheid van 10- tot 14-jarigen.
Nog tot 1 mei 2012 in Technopolis®

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen