CCE publiceert: ‘Zoeken naar somatische verklaringen voor probleemgedrag’

Array

Het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) publiceert  ‘Zoeken naar somatische verklaringen voor probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking’. De publicatie is geschreven voor behandel- en begeleidingsteams in de gehandicaptenzorg. Deze teams bestaan uit gedragsdeskundigen, zoals orthopedagogen en psychologen, artsen verstandelijk gehandicapten (AVG’s), persoonlijk begeleiders en eventueel andere betrokkenen. Doel is om zorgprofessionals te stimuleren met elkaar in gesprek te gaan over de oorzaken van probleemgedrag en verder te kijken dan de eigen discipline. Op deze wijze wil het CCE expertise, opgedaan tijdens consultaties, verspreiden.

 

In kaart brengen van somatische verklaringen
Bij consultaties voor clienten in de gehandicaptenzorg blijkt nogal eens dat somatische verklaringen voor probleemgedrag onderbelicht blijven. Ongemak, pijn of verminderd lichamelijk functioneren kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van bestaan en het gedrag van de client. In deze publicatie wordt een model beschreven waarmee behandel- en begeleidingsteams in het werkveld zo efficient mogelijk verklaringen voor probleemgedrag in kaart kunnen brengen. De somatische verklaringen zijn daar een onderdeel van en worden in dit boek uitgewerkt in een lijst met de 70 meest voorkomende somatische aandoeningen. Bij de totstandkoming van deze uitgave zijn verschillende experts uit de sector betrokken met een grote diversiteit aan kennis en ervaring:  artsen verstandelijk gehandicapten (AVG’s), gedragsdeskundigen, neuropsychologen, psychiater, gedragsneuroloog en hoogleraren.

 

Getest in de praktijk
De inhoud is bij diverse organisaties in de gehandicaptenzorg getest op toepasbaarheid en naar aanleiding daarvan aangepast. De uitgave is in boekvorm beschikbaar voor zorgprofessionals. Het model voor de analyse van probleemgedrag en de lijst van somatische aandoeningen zijn tevens uitgebracht als miniposter. Deze is, ter ondersteuning, bruikbaar bij multidisciplinair overleg. De informatie uit het boek is binnenkort ook online te raadplegen op www.cce.nl/somatiek.

 

Bestelwijze
Auteurs van het boek zijn Anouschka Jansen (coördinator CCE en gedragsdeskundige) en Josje Kingma-Thijssen (AVG). De uitgave bestaat uit 191 pagina’s (ISBN 978-90-818410-1-6). Deze is online te bestellen met miniposter voor € 23,95 per exemplaar via de webshop op www.cce.nl. Consulenten en casemanagers van het CCE krijgen korting en betalen € 12,00.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen