Over pillen die niet werken en een kniesoor die daar op let

Array

Ouderdom komt met gebreken, een pijnlijke, stijve knie is daar een berucht voorbeeld van. Er zijn vele oorzaken voor een versleten knie (osteoarthrose), varierende van een meniscusletsel, ontstekingen tot overbelasting door overgewicht. De binnenbekleding van gewrichten bestaat uit het kwetsbare kraakbeen en als dat beschadigt, ontstaan er herstelreacties in het gewricht. Die reparaties aan het kraakbeen zijn niet altijd succesvol en er is veel onderzoek gedaan naar behandelingen gericht op het kraakbeen.  Glucosamine is een bouwstof voor het kraakbeen en belangrijk voor de elasticiteit van het kraakbeen. In een ouder maar nog veel geciteerd onderzoek uit The Lancet bleek glucosamine op röntgenfoto’s een  beschermende werking te hebben op het kraakbeen van aangetaste knieen[i].  De commentaren op die studie in The Lancet waren heftig en de lekenpers schreef er al vrolijk op los dat arthrose van de knie nu te genezen was. Als dat ook nog eens gebeurt met een natuurlijk, niet farmacologisch molecuul, dan ontstaat er al gauw een hype[ii]. Later bleek in een onderzoek in The New England Journal of Medicine  dat glucosamine alleen of in combinatie met chondroïtine (lijkt een beetje op glucosamine) bij de meeste patienten de pijn nauwelijks verbeterde, hoewel bij patienten met minder ernstige klachten er mogelijk wel baat bij hadden. Dus twee van de meest gerenommeerde medische tijdschriften van de wereld hebben zich gebogen over het effect van glucosamine, maar ze kwamen er niet goed uit of glucosamine nu wel of niet helpt[iii]. Toen ook de Amerikaanse overheid zich met dit onderwerp ging bezighouden, verscheen een nieuw grootschalig onderzoek. In Amerika worden glucosamine en chondroïtine samen verkocht als voedingssupplement. Daarom werd een onderzoek van twee jaar opgezet  naar het effect van beide middelen en de werking van een bekende pijnstiller (celecoxib) . Het goede nieuws was dat de klachten van de knieslijtage door alle behandelingen verminderden, zowel  voor glucosamine met chondroïtine, als voor de pijnstiller celecoxib, maar ook voor…. het nepmedicijn (de placebo).

Een onderzoek bij tweelingen toonde aan dat groente en fruit beschermend kan werken op het kraakbeen van de heup[iv], waarbij de onderzoekers in het bijzonder een rol toebedelen aan het eten van uien en knoflook. Meer dan 40% van de patienten met osteoarthrose  gebruiken van huis- tuin en- keukenmiddeltjes[v]. De meestal zijn dat vitamines, selderij-extracten, omega-3 pillen, theïne en knoflook. Van geen van deze middeltjes is op langere termijn de werkzaamheid gebleken. Genezing van gewrichtsslijtage met pillen en poeders lijkt dus nog een illusie, daarom moet de nadruk gelegd worden op preventie. Uit echt goede onderzoeken is gebleken dat gewichtsverlies wél werkt, en de ernst van slijtage kan beperken en verdere destructie van het gewicht kan verminderen[vi].

Daarom het advies, als je pijnstillers gebruikt, neem ze zo min mogelijk, let op je gewicht en gelukkig weten we dat er een grote kans is dat de pijn en stijfheid ook spontaan kunnen verminderen.

Dr. Frank N.R. van Berkum, Internist

Frank van Berkum is internist en verbonden aan de ziekenhuisgroep Twente (Hengelo). In 1982 studeerde hij cum laude af aan de Erasmus Universiteit en volgde hierna de opleiding tot internist, eveneens aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Vanaf 1988 werkt hij als internist. Hij is in 1991 gepromoveerd tot doctor in de geneeskunde op een onderwerp betreffende botontkalking. Hij heeft als aandachtsgebied de endocrinologie en in het bijzonder overgewicht en diabetes mellitus type 2 (voorheen ouderdomssuikerziekte genaamd). Verder houdt hij zich bezig met reisgerelateerde ziekten en osteoporose.
Hij was samen met de Ziekenhuis Groep Twente oprichter van Previtas, een kliniek voor gewichtsmanagement. In december 2010 is de kliniek voor overgewicht Previtas op gegaan in Liv-advies.

In 2010 heeft hij afscheid genomen van de website www.eenkiloperweek.nl. De reden daarvoor was de commerciële koers van de beheerders van deze website. Ook kon hij zich niet vinden in de aangeprezen middeltjes en producten. Dr. Frank van Berkum heeft met geen enkele website commerciele banden. Dr. Frank van Berkum heeft geen aandelen van of een betrokkenheid in bedrijven die zich bezig houden met gezondheidszorg of de productie of vermarketting van voedingssupplementen.

Dr. Frank van Berkum is een veel gevraagde spreker en houdt lezingen door heel Nederland over overgewicht en voeding. Hij schrijft een column (iedere dinsdag in de Telegraaf te lezen) over voeding.

Wilt u meer weten over voeding en gezondheid? Ik Twitter sinds kort en beantwoord vragen over voeding en gezondheid op facebook en mijn website. Ik zou het leuk vinden als u mij volgt op twitter en reageert.

www.drfrank.nl

www.facebook.com/dokterfrankvanberkum

www.twitter.com/drfrankvanb

Recente artikelen