Grote uitbreiding ziekenhuis Gelderse Vallei Ede

Array

Een impressie hoe de nieuwbouw eruit komt te zien aan de voorzijde van het huidige ziekenhuisgebouw.

Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat uitbreiden. Aan de voorzijde van het huidige ziekenhuisgebouw komt een grote nieuwe vleugel, die bestaat uit een souterrain en vier bouwlagen.
Er komen twee bestralingsunits en behandelruimten voor het Arnhems Radiotherapeutisch Instituut (ARTI), de afdeling oncologie (polikliniek en behandelafdeling) en een tweetal verpleegafdelingen van het ziekenhuis. De nieuwbouw kost ruim 22 miljoen euro en wordt door een consortium van Rabobank en ABN-AMRO gefinancierd. Het project wordt door aannemersgroep Heijmans gerealiseerd.

De nieuwe vleugel wordt via de centrale hal gekoppeld aan het bestaande gebouw. De centrale hal wordt uitgebreid en de ingang wordt naar voren verplaatst. Zo ontstaat een mooie, open entree voor het hele gebouw, een nieuw ‘gezicht’ van het ziekenhuis. De bouwtijd bedraagt 18 maanden. Naar verwachting wordt de nieuwe vleugel in de zomer van 2013 (gefaseerd) in gebruik genomen.

Bestralingsunits
Het ARTI en Ziekenhuis Gelderse Vallei begonnen in 2009 al met de planvorming voor de nieuwbouw. Uit onderzoeken blijkt dat het aantal mensen dat in de toekomst radiotherapeutische behandeling nodig heeft, behoorlijk toeneemt. Daarom wordt in de nieuwe vleugel een dependance van het ARTI met twee bestralingsunits gerealiseerd. Hierdoor is het mogelijk de samenwerking tussen specialisten van het ARTI en van het ziekenhuis te versterken en de bestralingsbehandeling in Ede te laten plaatsvinden. Met een nieuwe dependance in Ede kan het ARTI patienten hoogwaardige bestralingszorg dichtbij huis bieden.

Het ziekenhuis kampt, na jaren van groei in het aantal patienten, nog altijd met ruimtegebrek. De uitbreidingsnieuwbouw geeft mogelijkheden voor vernieuwing van faciliteiten en kwaliteitsverbetering, plus meer éénpersoonskamers voor onder anderen kankerpatienten. Ook kan hierdoor een zogenoemd schuifplan in werking treden: als een afdeling in de nieuwe vleugel in gebruik wordt genomen, ontstaat er ruimte in het bestaande gebouw om op te knappen en intern te verhuizen.

Bijna tegelijkertijd met de oplevering van de grotere parkeergarage (1350 plaatsen) begint de bouwfase, eveneens op het voorterrein van het ziekenhuis. Door voorbereidingswerkzaamheden van de bouw zijn er de komende weken, na de vorstperiode, omleidingen op het ziekenhuisterrein van kracht. Komende anderhalf jaar krijgt het ziekenhuis een andere hoofdingang, namelijk enkele meters rechts van de huidige ingang.

Bron: EdeStad.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen