Gynaecologie Bernhoven, verloskundigen en kraamzorg gaan intensieve samenwerking aan

Array

Veilige zorg voor moeder & kind
De beste zorg bieden voor zwangere en kind vereist dat alle betrokken professionals op een prettige manier met elkaar samen werken. Vanuit die gedachte zijn de verschillende spelers in de verloskundige zorg in onze regio al enige tijd met elkaar in gesprek. Inmiddels hebben deze spelers – de maatschap Gynaecologie van ziekenhuis Bernhoven, de Verloskundige Kring Brabant Noordoost  en kraamzorgorganisaties VDA en Pantein-Vivent – een verklaring ondertekend om hun intentie tot nog meer positieve samenwerking officieel vast te leggen.

“We willen ons gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor de zwangere en haar kind, in tegenstelling tot de gebruikelijke situatie waarbij het ziekenhuis, de verloskundige en de kraamzorg gescheiden werelden zijn. Wij willen nu samen goede zorg garanderen” verwoordt gynaecoloog Rob Mantel. “Als de lijnen tussen de zorgverleners kort zijn en er is wederzijds respect en vertrouwen, dan heeft dat alleen maar positieve gevolgen, zowel voor de professional als voor de aanstaande ouders en hun kind.”

Deze visie is in Bernhoven al sinds begin 2011 in de praktijk gebracht door een, in Nederland unieke, wekelijkse bespreking tussen gynaecologen en verloskundigen. In deze bespreking wordt voor iedere nieuwe zwangere in de regio gekeken hoe en door wie haar zwangerschap het best begeleid kan worden en of thuis bevallen veilig wordt geacht. Het voordeel voor de zwangere is dat zij slechts dan naar het ziekenhuis hoeft wanneer dat echt nodig is.

“Minstens zo belangrijk is dat door die bespreking het vertrouwen tussen de zorgverleners is gegroeid en dat onderling overleg laagdrempelig is geworden. Het is nu dan ook tijd om de samenwerking verder te verdiepen. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan het verbeteren van de overgang van verloskundige naar ziekenhuis of andersom. Of aan maatwerk in de overgang van zorg voor de kraamvrouw in het ziekenhuis naar de kraamzorg thuis. Ook het ontwikkelen van gezamenlijke protocollen en informatiemateriaal kan winst opleveren ”, aldus Mantel. “De voorlichting aan aanstaande ouders is dan een stuk duidelijker. Zo voorkom je dat een zwangere van de verloskundige, de kraamhulp en in het ziekenhuis verschillende adviezen krijgt. Maar er zijn natuurlijk nog een hele hoop andere gebieden te bedenken waar samenwerking zijn voordelen kan hebben”.

Het nieuwe ziekenhuis Bernhoven in Uden wordt al naar de nieuwe samenwerking ingericht. Er komen zes verloskamers die tussen de eerste en de tweede lijn worden gedeeld. Daarnaast komen er ook een groot aantal kraamkamers waar plaats is voor moeder, vader en kind.

Alle betrokken partijen geven aan gelukkig te zijn met de samenwerking. De ondertekende intentieverklaring heeft tot doel de zorg rond zwangerschap, bevalling en kraambed te verbeteren en bevestigt dat men de weg van goede samenwerking wil voortzetten. Daar hebben niet alleen gynaecologen, verloskundigen en kraamzorg baat bij, maar vooral moeder en kind.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen