Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Array

Het fronto-parietale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS). Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt. De bevindingen verschijnen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Neuroscience.

Wanneer mensen beslissingen nemen laten ze zich vaak leiden door kennis die ze al hebben over mogelijke keuzealternatieven. Deze voorkennis vergroot de kans om sneller en vaker de juiste of meest winstgevende beslissing te nemen. Neurowetenschapper Martijn Mulder en zijn collega’s onderzochten hoe twee verschillende soorten voorkennis in de hersenen worden verwerkt: voorkennis over welk alternatief het meest waarschijnlijk is, en voorkennis over welk alternatief de hoogste beloning geeft.

Met behulp van een wiskundig model toonden de onderzoekers aan dat in beide versies van de beslistaak de hersenen zich al vroeg voorbereiden op het maken van de juiste of de meest winstgevende beslissing. De voorkennis resulteerde in activiteit van het fronto-parietale netwerk in de hersenen, een netwerk dat nauw betrokken is bij het verwerken van informatie tijdens de totstandkoming van beslissingen. De onderzoekers laten hiermee niet alleen zien hoe de hersenen omgaan met voorkennis, maar ook dat er aan verschillende soorten voorkennis vergelijkbare hersenprocessen ten grondslag liggen.

Stippenwolk
Proefpersonen voerden een taak uit waarbij ze eenvoudige beslissingen moesten maken in een MRI-scanner. De proefpersonen keken naar een wolk van bewegende stippen op een scherm en moesten snel beslissen of de stippen zich naar links of rechts bewogen. De onderzoekers ontwikkelden twee versies van deze taak. In de ene versie kregen de proefpersonen van tevoren te horen wat de meest waarschijnlijke beweegrichting van de stippen zou zijn; in de andere versie kregen de proefpersonen te horen welke richting de hoogste beloning zou opleveren.

Publicatiegegevens
M.J. Mulder, E.J. Wagenmakers, R. Ratcliff, W. Boekel, & B.U. Forstmann. ‘Bias in the brain: a diffusion model analysis of prior probability and potential payoff’, in Journal of Neuroscience, 15 februari 2011.

Onderzoekszwaartepunt Brain and Cognition
Het onderzoek werd uitgevoerd binnen het Onderzoekszwaartepunt Brain and Cognition. Cognitie is een breed begrip, dat waarnemen, denken en doen omvat, maar ook emotie, bewustzijn en bewegen. Binnen het Onderzoekszwaartepunt Brain and Cognition wordt bestudeerd hoe de hersenen deze vaardigheden mogelijk maken. De UvA heeft veertien Onderzoekszwaartepunten. Deze behoren tot het beste wat de UvA te bieden heeft en zijn internationaal toonaangevend.

Bron: UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen