Eind 2012 andere financiering wijkverpleegkundige

Array

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de herinrichting van het  zorglandschap op 15 februari zei minister Schippers dat zij eind 2012  helderheid wil hebben over de financiering van de wijkverpleegkundige. De  minister heeft daarom een uitvoeringstoets over de bekostiging van de wijkverpleegkundige aangevraagd bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). V&VN  vraagt al ruime tijd om een duidelijke positionering, borging en opschaling van  de wijkverpleegkundige.

Het rapport ”Versterken verpleging thuis” en het programma ”Zichtbare schakel” hebben duidelijk aangetoond dat de huidige bekostiging niet passend is. Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) pleit al langer voor andere bekostiging.

Experimenteren
Het Tweede Kamer-debat over het zorglandschap ging over concentratie en spreiding van zorg; het concentreren van top specialistische zorg en zorgen voor goede zorg dicht bij de patient. Belangrijk hierbij is de verschuiving van tweedelijns intramurale zorg naar eerstelijnszorg. Juist de overgang naar meer extramurale zorg vraagt om financiele innovaties. De minister wil gaan experimenten met andere vormen van bekostiging. Zij nodigt het veld uit om met ideeen te komen. De minister wil geen grote stelselwijzigingen doorvoeren tijdens deze kabinetsperiode, maar maakt een uitzondering voor de extramuraleverpleging die nu door verschillende bekostigingssystemen klem zit.

Regels voor nieuwe bevoegdheden
Voor de herinrichting van het zorglandschap hecht de minister veel belang aan voortvarend oppakken van taakherschikking. Sinds 1 januari 2012 hebben verpleegkundig specialisten zelfstandige bevoegdheden gekregen voor het indiceren en uitvoeren van voorbehouden handelingen. Deze professionals nemen veel taken over van medisch specialisten, alleen is de financiering van de zorg hier nog niet op aangepast. Recent heeft de NZa een advies uitgebracht over de wenselijkheid dat meer zorgverleners Diagnosebehandelcombinaties (DBC’s) kunnen openen. De minister moet nog een uitspraak doen over dit advies en heeft daarover contact met beroepsvereniging V&VN.

bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen