€ 450.000 voor borstkankeronderzoek in Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, krijgen dinsdag 21 februari een cheque overhandigd ter waarde van € 450.000. Dit geld is bijeengebracht door A Sisters Hope, een organisatie die ieder jaar in oktober een tweedaagse sponsorloop van in totaal 60 km houdt en daarmee geld inzamelt voor onderzoek naar borstkanker.

Het geld dat de onderzoekers Sabine Linn, Wilbert Zwart en Daniel Peeper ter beschikking krijgen, komt ten goede aan onder meer het ontwikkelen van een test die zal voorspellen of de veel gebruikte hormonale kankerbehandeling met Tamoxifen succesvol zal zijn. Om de kans op uitzaaiingen te verkleinen krijgt 75% van alle patienten met borstkanker een hormonale behandeling voorgeschreven. Als uit de test blijkt dat de patient niet zal reageren op de behandeling, kan snel worden overgegaan op een andere behandeling. Volgens onderzoeker Wilbert Zwart kan hierdoor veel gerichter en dus effectiever worden behandeld.

Het onderzoek van dr. Sabine Linn richt zich op het ontwikkelen van een voorspellende test voor jonge vrouwen met borstkanker. Deze groep krijgt bijna altijd voor de zekerheid chemotherapie na operatie, terwijl dit vaak overbehandeling is. De test moet gaan uitwijzen bij wie chemotherapie achterwege gelaten kan worden.

Prof. Daniel Peeper heeft een set van genen gevonden in borstkankercellen die voorspellen of de tumor kan uitzaaien. Bovendien heeft hij een aantal factoren ontdekt die een actieve rol spelen bij uitzaaiing en die in principe geremd kunnen worden met nieuwe medicijnen. Met subsidie van A Sister’s Hope zal worden geprobeerd dergelijke middelen te ontwikkelen.

De onderzoekers zullen tijdens de bijeenkomst op 21 februari 09.00 uur, een korte toelichting geven op hun onderzoek.

NKI

Het Antoni van Leeuwenhoek behoort al decennia tot de absolute wereldtop in kankerzorg en -onderzoek. De unieke combinatie van zorg en onderzoek binnen één instituut maakt voor kankerpatiënten het verschil. In multidisciplinaire teams werken alle in kanker gespecialiseerde zorgprofessionals continu aan op maat gemaakte behandelplannen. Want in de kern is geen enkele kanker gelijk. Patiënten met (een vermoeden van) kanker kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek terecht voor de nieuwste onderzoeks- en behandelfaciliteiten en een persoonlijke benadering. Het Antoni van Leeuwenhoek koos ruim honderd jaar geleden al voor de combinatie van de specialistische zorg van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut onder een dak. Bij het Nederlands Kanker Instituut - de wetenschappelijke tak van het Antoni van Leeuwenhoek - werken ruim 560 onderzoekers aan grensverleggend onderzoek naar kanker. Dit wetenschappelijke onderzoek wordt voor een belangrijk deel mede mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding en het ministerie van VWS. Het Antoni van Leeuwenhoek is het enige door de OECI aangewezen Comprehensive Cancer Center in Nederland. Voor meer informatie: www.avl.nl en www.nki.nl.

Recente artikelen