Numerus fixus geneeskunde wordt gemoderniseerd

0
181
De numerus fixus voor geneeskundeopleidingen wordt opgeheven, zo meldt het RTL Nieuws vanochtend. Hierdoor meer kan worden geselecteerd op kwaliteit en meer studenten kunnen worden toegelaten. Nu wordt slechts de helft van de geneeskundestudenten toegelaten wordt door loting. Universiteiten mogen dan selecteren op basis van vwo-cijfers, en de motivatie van de student. Een wetsvoorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) hierover wordt vrijdag in de ministerraad besproken. In het regeerakkoord was afgesproken de numerus fixus helemaal af te schaffen, maar zo ver wil Schippers nu niet gaan.
Er blijft een limiet op het aantal nieuwe studenten. Het voorstel moet vooral ruimte bieden om nieuwe studenten te selecteren op eindexamencijfers en motivatie.Vorige week berichtten de GPD-dagbladen ook al dat er zou worden gesproken over het afschaffen van de numerus fixus. Premier Mark Rutte (VVD) zou het punt van de agenda hebben geschrapt toen bleek dat het was uitgelekt.

Door de vergrijzing zijn er in de toekomst veel meer huisartsen en medisch specialisten nodig, en dus komt er een kwart meer opleidingsplaatsen voor artsen beschikbaar. Dat heeft minister Schippers afgesproken met de academische ziekenhuizen.