Omstreden vogelgrieponderzoek van Rotterdamse en Amerikaanse wetenschappers blijft voorlopig geheim

0
469

Het omstreden onderzoek naar influenza A/H5N1  van Rotterdamse en Amerikaanse wetenschappers blijft voorlopig geheim. Er is meer tijd nodig om te kijken of publicatie van de uitkomsten van het experiment gevaarlijk is. Pas als daar duidelijkheid over is, kunnen de studies misschien worden vrijgegeven. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties vandaag besloten. In Genève waren 22 vertegenwoordigers van grieplaboratoria, wetenschappers en wetenschappelijke tijdschriften bijeen om te praten over het Amerikaanse publicatieverbod. Ook de noodzaak van potentieel levensbedreigend grieponderzoek kwam ter sprake.

Grieponderzoekers van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum en een soortgelijke Japans-Amerikaanse onderzoeksgroep ontwikkelden in een zwaar beveiligd laboratorium een H5N1-variant die eenvoudig en snel van zoogdier op zoogdier kan overspringen. Mogelijk kan het influenzavirus zodanig verder muteren dat het van mens op mens overdraagbaar wordt.

De Verenigde Staten vrezen dat terroristen die informatie kunnen gebruiken om een gevaarlijk biologisch wapen te maken. Washington wil daarom dat het onderzoek geheim blijft.

 

Vorig artikelNieuwbouw Oncologiecentrum Spaarne Ziekenhuis en radiotherapievestiging NKI-AVL bereikt hoogste punt
Volgend artikelHersendoodprotocol
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.