Prins Friso in levensgevaar na ski-ongeval

Prins Johan Friso is vrijdagmiddag tijdens het skien bedolven onder een lawine. Hij is gereanimeerd en naar een ziekenhuis gebracht.Dat heeft de burgemeester van Lech vrijdag bevestigd aan de Oostenrijkse media. De toestand van de prins is sta iel maar hij verkeert nog wel in levensgevaar. De lawine is rond 12.15 uur ontstaan bij Litzen-Zugertobel. De prins werd snel gevonden en is binnen 20 minuten per helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeluk vond off-piste plaats dus buiten de piste. Er zouden niet meer vermisten zijn. In de afgelopen dagen heeft het zwaar gesneeuwd in de Oostenrijkse Alpen. Daardoor groeit het gevaar van lawines.

UPDATE 16:50

Oostenrijkse media melden dat Friso een schedelbasisfractuur heeft. De lawine was 30 meter breed en 40 meter lang, zo meldt Die Presse. Het ziekenhuis in Innsbruck wil geen informatie geven over Friso.

Persbericht van de RVD:

“Namens Hare Majesteit de Koningin deelt de Rijksvoorlichtingsdienst mee dat Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso vandaag slachtoffer is geworden van een lawine in het skigebied van Lech. Prins Friso is opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck in Oostenrijk. Behandelend artsen beschrijven de toestand van de Prins als stabiel maar niet buiten levensgevaar.”

UPDATE 17.15

RVD: volgens de behandelende artsen kan pas over enkele dagen een prognose worden gegeven over de toestand van Prins Friso

UPDATE 17:30

Oostenrijkse media meldden iets voor 17.00 uur op basis van onbevestigde bronnen dat Friso hersendood is als gevolg van zuurstoftekort, maar die bewering wordt bestreden en lijkt in dit stadium onwaarschijnlijk. Het officiele vaststellen van hersendood duurt wel lánger dan ’n paar uur. Volgens het RVD komt er pas over een paar dagen meer duidelijkheid over zijn situatie. Er komt voorlopig geen persconferentie.

 

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen