Zorgsite biedt mantelzorgers meer tijd en rust

Array

Mantelzorgers die de zorg voor hun dierbare soms zwaar vinden, zijn zeer gebaat bij het openen van een zogenaamde Zorgsite. Op de Zorgsite kunnen zij een bezoekrooster bijhouden en informatie en foto’s delen met familie, vrienden en zorgverleners. Lidy Dorsman (45) uit Ridderkerk startte in mei 2011 een Zorgsite vanwege de zorg voor haar dementerende moeder: “Het scheelt mij veel tijd, omdat ik nu niet meer al haar kennissen hoef te bellen als er iets is.”

Dorsman startte een beveiligde Zorgsite en heeft vervolgens de familie en vrienden van haar moeder via e-mail toegang gegeven. “Ik houd nu op de site een rooster bij met alle activiteiten van mijn moeder, zoals afspraken met zorgverleners of de dagopvang”, legt zij uit. “Alle familieleden en kennissen zien zo direct wanneer mijn moeder tijd heeft voor bezoek.” Ook enkele zorgverleners staan op de ledenlijst. “Zo vult de coördinator van de thuiszorg in wanneer ze komt, evenals de activiteitenbegeleider van de thuiszorg.”

Nieuws plaatsen
Een groot voordeel van de Zorgsite vindt Dorsman dat zij er ook nieuws op kan plaatsen. “Als er veranderingen zijn in de gezondheidstoestand van mijn moeder bijvoorbeeld. De laatste keer dat mijn moeder bij de geriater is geweest, heb ik daarna ook even een berichtje geplaatst”, zo vertelt zij. “Alle mensen die willen weten hoe het met mijn moeder gaat, kunnen dat op de site lezen. Erg prettig, want het scheelt mij enorm veel telefoontjes. Nu breng ik met één berichtje direct iedereen op de hoogte.”

Patienten zelf
Dorsman gebruikt de Zorgsite ook om elke zondag een weekrooster voor haar moeder uit te printen. “Zij kan haar agenda niet meer zelf bijhouden, maar zo heeft ze toch wat houvast.” De Zorgsite is overigens ook geschikt voor mensen die wél zelf hun agenda kunnen bijhouden. “Ik werk zelf in de thuiszorg en vertel dan ook over de Zorgsite aan mensen met bijvoorbeeld een lichamelijke handicap. Zij kunnen via de site hun omgeving op de hoogte houden, en op een handige manier allerlei hulp regelen. Maar ook voor mantelzorgers van mensen die in een ziekenhuis of verzorgingshuis verblijven, is de Zorgsite handig. Dit hulpmiddel geeft me zoveel rust, ik raad het echt iedereen aan.”

Zorgportaal Rijnmond
De Zorgsite is één van de diensten die worden aangeboden op de website van Zorgportaal Rijnmond. Patienten kunnen daar bijvoorbeeld ook snel en eenvoudig een afspraak maken met het ziekenhuis. Of een dagboek bijhouden om hun ziekte onder controle te houden. In de toekomst kan ook elke inwoner van de regio Rijnmond zijn eigen medische kerndossier met patientgegevens op het zorgportaal beheren. Inwoners van de regio Rijnmond krijgen korting als zij via Zorgportaal Rijnmond van de Zorgsite gebruik willen maken. Zie www.zorgportaalrijnmond.nl

Over de Zorgsite
De ontwikkeling van de Zorgsite is een initiatief van Saskia Vermeulen van Share Care. Haar moeder overleed in maart 2005 na een korte, slopende ziekte. “Tijdens haar ziekbed vroeg ik me regelmatig af of er niet een digitaal hulpmiddel bestond om het geregel makkelijker te maken. Ik dacht: als wij hiermee worstelen, doen anderen dat toch óók?” Toen Vermeulen niets kon vinden, besloot ze zelf een oplossing te ontwikkelen. In januari 2007 opende zij de eerste Zorgsite. Inmiddels hebben in heel Nederland rond de 1850 mantelzorgers een Zorgsite geopend, waarbij gemiddeld 7,5 mensen betrokken zijn.

Over Zorgportaal Rijnmond
Zorgportaal Rijnmond ontwikkelt zich tot dé plek voor het vinden van de juiste informatie op het gebied van zorg en welzijn in de regio Rijnmond. Het portaal is een beveiligde website waar burgers en zorgverleners veilig gegevens kunnen uitwisselen en betrouwbare informatie snel en gemakkelijk vinden. Zo draagt het Zorgportaal Rijnmond bij aan toegankelijke en efficiente zorg- en hulpverlening.

Recente artikelen