Afghaanse kinderen sterven door extreme kou

Array

Save the Children waarschuwt: Afghaanse kinderen sterven door extreme kou
Grote delen van Noord en Centraal-Afghanistan, waaronder in de hoofdstad Kabul, worden getroffen door de koudste winter in 15 jaar. Er ligt al een dik pak sneeuw en voor volgende week wordt wederom hevige sneeuwval voorspeld en temperaturen tot -17 graden. Dit is een grote ramp voor de tenminste 20.000 mensen die in Kabul leven in één van de 30 informele vluchtelingenkampen. De onderkomens in deze kampen zijn niet berekend op deze extreme kou. Hierdoor zijn al ten minste 28 kinderen overleden en zonder hulp, zo waarschuwt Save the Children, zal het dodental snel oplopen.

Met name kinderen zijn kwetsbaar voor de extreme kou. Ze wonen in tenten of hutjes, zitten op de bevroren grond, in vochtige koude ruimtes en lopen op hun slippers door de sneeuw. Ze hebben weinig bescherming tegen de kou: er is geen verwarming, warme kleding of goed voedsel. Veel kinderen in het noorden van Afghanistan hebben niet meer te eten dan alleen brood en thee. Veel van deze kinderen zijn ondervoed. Met name pasgeboren baby’s en kleine kinderen lopen veel risico. Kinderen sterven omdat ze al verzwakt zijn door ondervoeding en de kou maakt ze erg kwetsbaar om een dodelijke ziekte als longontsteking op te lopen.

Save the Children is ter plekke en biedt acute hulp door duizenden warme mutsjes, dekens en plastic zeilen te distribueren. Mensen kunnen helpen om kinderlevens te redden in Afghanistan door een donatie over te maken op giro 809 of online een donatie over te maken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen