Beroepsgeheim Oostenrijk heeft mogelijk ook betrekking op Tulleken

Array

Het beroepsgeheim is een zeer cruciaal aspect van de arts-patient relatie, of je nu van koninklijke bloede bent of niet.  Het is van groot belang dat de patient erop kan vertrouwen dat de arts gegevens over hem niet verstrekt aan personen en instanties die daarop geen recht hebben. Het vraagstuk van beroepsgeheim en privacybescherming roept in de media veel vragen op. In Nederland lijkt het het beroepsgeheim te gelden voor iedereen die rechtstreeks betrokken zijn bij de uitvoering van de behandelingsovereenkomst en degene die optreedt als vervanger van de hulpverlener, voor zover de verstrekking noodzakelijk is voor de door hen in dat kader te verrichten werkzaamheden. In de Oostenrijkse wettekst gaat het om een ieder die toegang heeft tot die informatie en in het geval van Tulleken, arts is.

Hieronder de wettekst die hier op in Nederland van toepassing is:

Artikel 457 Burgerlijk Wetboek Boek 7

Boek 7. Bijzondere overeenkomsten

Titel 7. Opdracht

Afdeling 5. De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling

Artikel 457

1.

Onverminderd het in artikel 448 lid 3, tweede volzin, bepaalde draagt de hulpverlener zorg, dat aan anderen dan de patient geen inlichtingen over de patient dan wel inzage in of afschrift van de bescheiden, bedoeld in artikel 454, worden verstrekt dan met toestemming van de patient. Indien verstrekking plaatsvindt, geschiedt deze slechts voor zover daardoor de persoonlijke levenssfeer van een ander niet wordt geschaad. De verstrekking kan geschieden zonder inachtneming van de beperkingen, bedoeld in de voorgaande volzinnen, indien het bij of krachtens de wet bepaalde daartoe verplicht.

2.

Onder anderen dan de patient zijn niet begrepen degenen die rechtstreeks betrokken zijn bij de uitvoering van de behandelingsovereenkomst en degene die optreedt als vervanger van de hulpverlener, voor zover de verstrekking noodzakelijk is voor de door hen in dat kader te verrichten werkzaamheden.

3.

Daaronder zijn evenmin begrepen degenen wier toestemming ter zake van de uitvoering van de behandelingsovereenkomst op grond van de artikelen 450 en 465 is vereist. Indien de hulpverlener door inlichtingen over de patient dan wel inzage in of afschrift van de bescheiden te verstrekken niet geacht kan worden de zorg van een goed hulpverlener in acht te nemen, laat hij zulks achterwege.

 

En de uitleg van de Oostenrijkse wetteksten

Ärztliche Schweigepflicht

Menschen mit HIV und AIDS sind auch heute noch – trotz einer deutlichen Verbesserung der Gesamtsituation – Einschränkungen und Diskriminierungen ausgesetzt. Daher ist es von besonderer Bedeutung, dass sich Patienten mit HIV/AIDS vertrauensvoll an Ärzte wenden und dabei sicher sein können, dass diese die jeweilige Diagnose korrekt als Berufsgeheimnis behandeln und ihr Wissen nicht unbefugt an Dritte weitergeben.

Ist der Arzt zur Verschwiegenheit verpflichtet?
Ja. Der Arzt steht als Hüter intimer Gesundheitsdaten unter dem Berufsgeheimnis des § 121 StGB. Auch nach § 54 des Ärztegesetzes ist der Arzt “zur Wahrung der ihm in Ausübung seines Berufes anvertrauten und bekannt gewordenen Geheimnisse” verpflichtet.

Was umfasst das Arztgeheimnis?
Die Verschwiegenheitspflicht des Arztes erstreckt sich auf alle Umstände, die ihm anlässlich einer ärztlichen Leistung zur Kenntnis kommen und deren Bekanntwerden für den Patienten selbst, seine Angehörigen und auch für dritte Personen irgendeinen Nachteil in wirtschaftlicher oder sozialer Hinsicht nach sich ziehen können. Der Arzt hat somit alles, was er bei seiner ärztlichen Verrichtung erfahren hat, als Geheimnis zu betrachten. Selbstverständlich erstreckt sich die Verschwiegenheitspflicht auch auf das Ergebnis eines Tests.

Kann ein Arzt belangt werden, wenn er die Schweigepflicht verletzt?
Ja. Gemäß §121 StGB macht sich derjenige strafbar, der ein Berufsgeheimnis verletzt, von dem er bei seiner Tätigkeit in folgenden Bereichen erfahren hat: Heilkunde, Krankenpflege, Geburtshilfe, Arzneimittelkunde, medizinisch-technische Untersuchungen, Krankenanstalten, Kranken-, Unfall-, Lebens- und Sozialversicherungen. Dies gilt nur insoweit als nicht ein Rechtfertigungsgrund im Sinne der Gesetze vorliegt.

Tipp: Weisen Sie am Beginn einer Behandlung durch einen für Sie neuen Arzt darauf hin, dass Sie auf die strikte Einhaltung der gesetzlich verankerten Schweigepflicht allergrößten Wert legen.

Gilt die Verschwiegenheitspflicht auch für Sprechstundenhilfen, Reinigungspersonal u. a.?
Ja, die Verschwiegenheitspflicht gilt auch für sogenannte Hilfskräfte, also für jene Personen, die in der Administration tätig sind, oder auch für den Ehepartner, der in der Praxis des Arztes als Sprechstundenhilfe tätig ist. Auch im Krankenanstaltengesetz wird die Schweigepflicht ausdrücklich erwähnt. Sie betrifft alle Personen, die in öffentlichen oder privaten Krankenanstalten tätig sind, Verwaltungspersonal ebenso wie selbstverständlich Ärzte.

Bron: AIDS-Hilfe Tirol

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen