Actief spel op interactief sportveld helpt overgewicht te verminderen

Dit is een origineel bericht van YALP
Ongeveer een half miljoen kinderen in Nederland heeft last van overgewicht. Actief bewegen op het interactieve sportveld Marc Lammers Plaza kan helpen in deze strijd. Op het veld worden kinderen uitgedaagd vanuit hun eigen belevingswereld en wordt ‘gamen’ gecombineerd met al het goede van buiten spelen. Het speelveld heeft zich inmiddels bewezen en wordt op steeds meer openbare plekken gerealiseerd.
De jeugd moet meer bewegen en meer vanuit hun eigen beleving worden uitgedaagd. Met deze visie werd samen met Marc Lammers, oud hockeybondscoach van het Nederlandse dameshockeyteam, een interactief sportveld ontwikkeld. Actief bewegen op het sportveld kan helpen in de strijd tegen overgewicht: op een leuke manier bewegen, dat ook nog een aansluit bij de belevingswereld van de kinderen. Na een uur spelen op het veld is de Nederlandse norm gezond bewegen behaald.

Buiten spelen is gezond, maar heeft ook een sociaal aspect omdat kinderen samen spelen met hun leeftijdsgenoten. Afgelopen week zijn er drie nieuwe spellen gelanceerd voor de Marc Lammers Plaza die allemaal gespeeld kunnen worden met grote groepen, waarbij tactiek, oplettendheid en snelheid worden gecombineerd. Zo ontwikkelen zij hun sociale vaardigheden en creeren betrokkenheid met hun omgeving.

Marc Lammers vindt het belangrijk dat kinderen niet wegkruipen achter hun computers om te gamen, maar dat zij samen buiten spelen. “Kinderen bewegen steeds minder. De jeugd moet daarom meer vanuit de huidige beleving worden uitgedaagd. Kinderen moeten de ruimte krijgen om te kunnen sporten, ook als die ruimte beperkt beschikbaar is. Met deze visie is de plaza, een sportveld met interactieve goals, ontwikkeld”. Door kinderen uit te dagen om te bewegen speelt de Marc Lammers Plaza in op problemen als obesitas, wat met name in de stedelijke gebieden een groot probleem is. Met de nieuwe spellen blijft het sportveld uitdagend voor kinderen om te bewegen.

In Amsterdam is vorig jaar de eerste interactieve Marc Lammers Plaza van de gemeente gerealiseerd in samenspraak met kinderen uit de wijk Vensepolder. Freek Voortman, gemeente Amsterdam; “Het veld is een groot succes, zelfs in de afgelopen koude wintermaand werd er iedere dag ruim een uur gespeeld, blijkt uit de beschikbare online statistieken. Met de realisatie van het sportveld dat past bij de huidige generatie dagen wij de jeugd uit om te sporten. Met het faciliteren van sportplekken in de gemeente dragen wij bij in de strijd tegen overgewicht.”
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen