VUmc vergroot kennis over ziekte van Alzheimer via cloud computing

Array

Sinds 2009 neemt VUmc deel aan neuGRID, een cloud computing-infrastructuur die wetenschappers wereldwijd toegang geeft tot een enorme database van 3D-hersenscans. Op 20 en 21 februari is er een VN-conferentie in Genève over het samenvoegen van neuGRID met twee andere e-infrastructuren uit Canada en de VS tot een uniek internationaal platform, outGRID. Dit online platform kan inzicht geven in het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer, met als doel behandelingen te ontwikkelen.

Het evenement in Genève is bedoeld om internationale samenwerking te stimuleren en extra steun van de overheden los te krijgen voor outGRID. Het ultieme doel is de analyse van de hersenscans over te dragen naar ‘cloud computing’ en zo alle gegevens beschikbaar te maken voor neurowetenschappers in een wereldwijd online netwerk.

Hiermee kunnen wetenschappers optimaal gebruik maken van de onderzoeksinspanningen die over de hele wereld worden geleverd. Deze zijn momenteel vaak versnipperd of worden dubbel uitgevoerd. Coördinatie tussen
initiatieven voor vroegtijdige diagnose van de ziekte van Alzheimer door middel van hersenscans, vergroot de kans op wetenschappelijke vooruitgang. Daarmee versnelt het de bestrijding van de ziekte van Alzheimer.

Eerder succes
In 2009 vond NeuGRID – een gebruiksvriendelijke netwerkinfrastructuur die neurowetenschappers – in een recordtijd van twee weken een biomarker van de ziekte van Alzheimer. Doorgaans duurt zoiets vijf jaar. neuGRID is een wereldwijd systeem en wordt gefinancierd door de Europese Commissie. Cloud computing is een computing model waarin servers, netwerken, applicaties en andere elementen die afkomstig zijn vanuit datacenters beschikbaar worden gesteld voor eindgebruikers via het internet.

Zie ook www.outgrid.eu/site/pagine/home.php

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen