Wmo-onderzoek onder vrijwilligers

Array

Ieder jaar doet de gemeente Best onderzoek onder inwoners naar de ervaringen met en tevredenheid over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit jaar wordt het onderzoek gehouden onder vrijwilligersorganisaties in Best en hun vrijwilligers.

Doel van het onderzoek
De doelstelling van de Wmo is dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en kan blijven meedoen in de samenleving, al dan niet geholpen door familie, vrienden of bekenden. Vele vrijwilligers leveren een onmisbare bijdrage aan deze doelstelling. De talloze clubs en verenigingen waar mensen elkaar ontmoeten en samen actief bezig kunnen zijn, zouden zonder de inzet van vele vrijwilligers niet kunnen draaien.

Een vrijwilliger doet niet alleen zelf mee, maar draagt ook bij aan het meedoen van kwetsbare groepen. De druk op het vrijwilligerswerk wordt de laatste jaren steeds groter door factoren als de vergrijzing en veranderingen in de zorg. Het is dus belangrijk dat de gemeente het vrijwilligerswerk zo passend mogelijk ondersteunt. Daarom willen we weten welke vraagstukken en knelpunten er spelen en wat de ondersteuningswensen zijn van vrijwilligers(organisaties).

Online-vragenlijsten
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wmo-klanttevredenheidsonderzoek.nl. Er wordt gebruik gemaakt van online vragenlijsten. Hiertoe willen wij gebruikmaken van de e-mailadressen van vrijwilligersorganisaties die bekend zijn bij het Steunpunt Vrijwilligerswerk.

Gebruik e-mailadres van uw organisatie
Als u bezwaar heeft tegen het gebruik van het e-mailadres van uw vrijwilligersorganisatie voor het onderzoek of is (het e-mailadres van) uw vrijwilligersorganisatie niet bekend bij het steunpunt? Geef dit dan door aan het steunpunt via [email protected]. Deelnemende organisaties ontvangen vervolgens twee e-mails. In de eerste e-mail staat de link naar de vragenlijst die bestemd is voor het bestuur van de organisatie. In de tweede e-mail staat een link voor de individuele vrijwilligers. De besturen krijgen het verzoek deze door te sturen naar hun vrijwilligers.

Verloop van het onderzoek
De vragenlijsten worden omstreeks 5 maart 2012 verzonden. Na ongeveer twee weken ontvangen de besturen van vrijwilligersorganisaties die tot op dat moment de vragenlijst nog niet hebben ingevuld een herinnering. De resultaten van het onderzoek worden in juni bekend gemaakt.

We hopen op een grote vrijwillige deelname!

WMO onderzoek

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen