Grote subsidie personalized medicine bij diabetes

Array

Het Innovative Medicines Initiative (IMI), een samenwerkingsverband tussen de Europese Unie en de farmaceutische industrie geeft 45 miljoen euro subsidie aan onderzoek naar personalized medicine bij diabetes type 2. Onderzoekers van 21 academische instellingen en vier farmaceutische organisaties werken samen in dit project genaamd DIRECT. Zij hopen onder meer nieuwe doelwitten voor medicijnen te vinden en biomarkers die het risico op progressie van de ziekte voorspellen.

Voorspellen
Het Leids Universitair Medisch Centrum gaat zoeken naar genen die bepalen hoe diabetespatienten op medicatie reageren. “Mensen met diabetes type 2 krijgen aanvankelijk meestal eerst metformine, maar dat werkt niet bij iedereen ”, vertelt onderzoeker dr. Leen ’t Hart. Bij 30 tot 40 procent van de mensen geeft het vervelende bijwerkingen, zoals darmklachten, waardoor sommige mensen moeten stoppen. Door genetisch onderzoek hopen we dat vooraf te kunnen gaan voorspellen.”

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen