Ketenstandaard triage spoedzorg gewaarborgd

Array

Vandaag is de Stichting Nederlandse Triage Standaard opgericht. De Nederlandse Triage Standaard (NTS) is een landelijke, geautoriseerde standaard voor de acute zorgketen. Het doel is één uniforme taal te gebruiken in de spoedketen waardoor de patient overal het beste wordt geholpen. Vertegenwoordigers van Ambulancezorg Nederland, de Nederlandse Vereniging
Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen en het Nederlands Huisartsen Genootschap tekenden de akte in het Domus Medica in Utrecht.

De Nederlandse Triage Standaard is een evidence based standaard voor triage in Nederland, voor zowel de telefonische als fysieke triage. Het biedt spoedeisende hulpposten (SEH), huisartsenposten (HAP) en meldkamers ambulancezorg (MKA) ondersteuning om op een eenduidige manier de urgentie van zorg te bepalen en dezelfde ‘taal’ te spreken: zorg op de beste plek, het juiste moment (nu of later) en door de meeste deskundige zorgverlener (112, SEH of huisarts). Het betekent dat bij de patient met een spoedeisend probleem dezelfde zaken moeten worden beoordeeld om de urgentie van zijn klacht te bepalen, ongeacht waar de patient zich meldt. Ook zullen daarop dezelfde vervolgacties worden ondernomen.

In de praktijk
Veel HAP’s en spoedposten (SEH+HAP) gebruiken NTS inmiddels. Medio 2012 volgen de eerste MKA’s. Er zijn nu drie leveranciers met een NTS Keurmerk (Semlab, Labelsoft en Topicus), de verwachting is dat er meerdere volgen.
Daarnaast is NTS verwerkt in de NHG-TriageWijzer (een herziening van de NHG-TelefoonWijzer)..

Organisatie
De Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV), Ambulancezorg Nederland (AZN) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) werken sinds 2005 samen aan de totstandkoming van een standaard voor triage in de keten voor acute zorg. Na een succesvolle pilot met 9 proefregio’s is besloten om de samenwerking te continueren. Per 22
februari is er een structurele organisatie voor de NTS gevormd. De Stichting NTS is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en de uitrol van de ketenstandaard en het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek.

Meer info
Voor meer informatie en vragen over de NTS kijk op www.de-nts.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen