CEPHIR-seminar over `Health Impact Assessment (HIA)’

Op maandag 26 maart 2012 organiseert CEPHIR, de academische werkplaats voor Publieke Gezondheid in de regio Rotterdam-Rijnmond, het eerste seminar van dit jaar.

Omdat CEPHIR het belangrijk vindt dat kennis haar weg vindt naar de juiste doelgroepen, organiseert CEPHIR vier keer per jaar een seminar over recente resultaten en voorbeelden uit onderzoek, beleid en praktijk binnen de publieke gezondheid

Bent u onderzoeker, hulpverlener, beleidsontwikkelaar of bestuurder, dan bent u van harte uitgenodigd om het volgende seminar bij te wonen over het thema `Health Impact Assessment (HIA)’. Op deze middag wordt de specifieke rol van Health Impact Assessment in preventiebeleid besproken.

Met een HIA kunnen beleidsplannen in verschillende domeinen beoordeeld worden op mogelijke effecten op de gezondheid. Vragen die door een HIA kunnen worden beantwoord zijn: Leidt vermindering van schooluitval tot minder depressie onder de jeugd? Hoe schadelijk is verhoging van de maximumsnelheid op autowegen voor de volksgezondheid? Worden de kosten voor re-integratie vooral terugverdiend door betere gezondheid onder werkenden? Tijdens deze middag laten we met concrete voorbeelden zien wat er mag worden verwacht en op welke wijze HIA het beleid kan ondersteunen.

Programma
* 15.00 uur Opening door voorzitter dr. Onno de Zwart, GGD Rotterdam-Rijnmond

* 15.05 uur Prof. dr. Lex Burdorf, Erasmus Medisch Centrum `Recente toepassingen van HIA-methoden in de publieke gezondheid’ Een overzicht van recente voorbeelden van HIA-methoden uit de internationale literatuur over effecten van bijvoorbeeld verkeersbeleid, energiebeleid en stedelijke inrichting op volksgezondheid.

* 15.30 uur Dr. Rogier van Rijn, Erasmus Medisch Centrum `De maatschappelijke kosten en baten van re-integratie naar betaald werk’
Onlangs is een maatschappelijke kosten-baten analyse verricht naar re-integratie. Deze analyse laat zien wie welke kosten maakt en waar de opbrengsten terecht komen. Het belang van gezondheid in de analyse wordt toegelicht.

* 15.55 uur Dr. Toon Voorham, GGD Rotterdam-Rijnmond `Health Impact Assessment in de lokale beleidspraktijk van gemeente en GGD’
Voorbeelden uit het verleden en actuele vragen
* 16.20 uur Discussie met sprekers en aanwezigen
* 17.00 uur Afsluiting en borrel

Datum, tijd en locatie

Datum: Maandag 26 maart 2012
Tijd: 15.00–17.00 uur
Locatie: Erasmus Universiteit, zaal AE406
Dr. Molewaterplein 50
3015 GE Rotterdam

Aanmelden

Bent u hulpverlener, beleidsontwikkelaar, onderzoeker of bestuurder en wilt u meer weten over Health Impact Assessment (HIA)-methoden? Meldt u zich dan aan met dit formulier op www.cephir.nl.

Over CEPHIR

Doel van CEPHIR is het terugdringen van gezondheidsachterstanden in Rotterdam en in de regio, in het bijzonder achterstanden die het gevolg zijn van grotestadsproblematiek of lage sociaal economische status. Dit wordt nagestreefd door een coherent onderzoeks- en onderwijsprogramma en een innovatieve communicatiestructuur, die praktijk, beleid, bestuur en onderzoek met elkaar in verbinding brengt.

Meer informatie kunt u vinden op www.cephir.nl.

bron: GGD Rotterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen