Risico borstimplantaten onderzocht: Internisten en plastisch chirurg..

Array

De ophef rond de Franse siliconenimplantaten van de merken PIP en M-implant krijgt een positief vervolg: er komt een onderzoek naar de relatie tussen auto-immuunziekten of bindweefselziekten en siliconen. Prabath Nanayakkara, medisch hoofd van de poli interne geneeskunde, kreeg zowel de plastisch chirurgen als internisten op één lijn. “Wij willen vrouwen met klachten erkenning geven.”

Sinds begin jaren zestig worden siliconen protheses gebruikt voor het vergroten van een borst, voor het reconstrueren van een borst na amputatie vanwege borstkanker of voor het reconstrueren van een borst als onderdeel van een geslachtsveranderende behandeling. In de afgelopen 50 jaar zijn veel verbeteringen aangebracht in zowel de envelop van de prothese als in de siliconenvulling.
In december 2011 kregen vrouwen met een zogenaamd PIP-implantaat een oproep om deze te laten controleren op lekken. Omdat voor deze implantaten industriele in plaats van medische siliconen zijn gebruikt, zouden deze bij een lekkage niet veilig zijn. Maar ook patienten met andere merken prothesen hebben soms gewrichtsklachten of ontwikkelen een auto-immuunziekte. De relatie met de siliconen prothese is echter niet duidelijk.

Verwijzen
Op initiatief van Prabath Nanayakkara gaan de beroepsvereniging van internisten, de NIV, en die van de plastisch chirurgen, de NVPC, samen de problemen inventariseren. Vrouwen met klachten zullen worden doorverwezen naar een in deze materie gespecialiseerde internist. Hiervoor wordt momenteel een onderzoeks- en verwijsprotocol uitgewerkt.

“Er is nog maar weinig bekend over hoe vaak vrouwen met siliconen prothesen klachten ontwikkelen. Tot dusver is meestal ontkend dat er een verband bestaat. Een van de belangrijkste elementen van onze plannen is dat plastisch chirurgen en internisten toegeven dat er zo’n relatie kan zijn, ook al is dat in epidemiologisch onderzoek nooit echt aangetoond”, vertelt Nanayakkara. De NIV vermoedt dat slechts een beperkt aantal vrouwen een erfelijk bepaalde, sterkere afweerreactie ontwikkelen op buiten de borstprothese getreden siliconen.

“Vervolgens willen we inventariseren welke klachten er precies zijn. Internisten zien maar een beperkt aantal van deze patienten en we willen er achter komen wat voor type problemen zich kunnen ontwikkelen. Daarvoor moeten we veel patienten zien. We hopen vervolgens een verklaring te vinden waarom deze klachten ontstaan. En natuurlijk willen we weten of er verbetering ontstaat als de prothese is verwijderd.” Nanayakkara doet daarom ook een beroep op de huisartsen. “Als een vrouw zich bij haar huisarts meldt met klachten, kan hij contact opnemen met ons.”

bron: VUmc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen