Open brief aan bestuur VUmc

Geacht bestuur,

Met verbazing en verontwaardiging hebben wij kennis genomen van uw argumentatie rondom de medewerking van het VU Medisch Centrum aan filmopnames op de SpoedEisende Hulp ten behoeve van een televisieprogramma.

In uw reactie verdedigt u steeds uw handelwijze en aanpak. Terwijl de vraag of u überhaupt patienten in de situatie moet brengen waarbij ze ongewild gefilmd worden op de SpoedEisende Hulp onbeantwoord blijft.

Kwetsbare patienten
De SpoedEisende Hulp is een plek waar je als patient kwetsbaar bent, waar je snel geholpen moet worden en waar je er op moet kunnen vertrouwen dat je privacy gewaarborgd wordt.

Het feit dat TV-producent Eyeworks via 35 op afstand bedienbare camera’s mee kon luisteren en mee kon kijken naar behandelingen en gesprekken en met van patienten in uw ziekenhuis, vinden wij pertinent onjuist.

Uw argument dat mensen zelf kunnen beslissen vinden wij zowel om juridische als fatsoensredenen ongepast. Het is onacceptabel dat patienten, die met een spoedbeleving naar het ziekenhuis komen, geconfronteerd worden met verborgen camera?s waarmee hun wel en wee ongewild wordt vastgelegd. Dit nog los van de vraag of patienten überhaupt weloverwogen toestemming kunnen geven voor gebruik van hun beelden, als ze op de SpoedEisende Hulp terecht komen.

Wij zijn zeer teleurgesteld en boos over het gebrek aan inlevingsvermogen van het VUmc in de positie van patienten bij een SpoedEisende Hulp. U heeft het vertrouwen van patienten geschaad.

Oproep bestuur
De NPCF neemt de zaak uitermate serieus. Wij vinden dat de grenzen van de privacy van patienten flink zijn overschreden. Wij roepen u op om herbezinning van uw handelwijze tot op heden, om daarnaast uw excuses te maken en vervolgens hard te werken aan het herstel van vertrouwen bij patienten.

Met vriendelijke groet,

Wilna Wind

Algemeen directeur NPCF

bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen