SP gaat kamervragen stellen over het filmen van mensen op de SEH van het VUmc

Van Gerven: ‘Schending van medisch beroepsgeheim voor kijkcijfers is onacceptabel’
SP-Kamerlid Henk van Gerven is geschokt door een uitzending van Nieuwsuur waarin te zien was hoe een televisieprogramma filmt op de Spoedeisende Hulp van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.Van Gerven heeft vragen aangekondigd aan minister Schippers voor het mondelinge vragenuur aanstaande dinsdag. ‘Het is onacceptabel dat artsen en het ziekenhuis op die manier hun beroepsgeheim schenden’, stelt Van Gerven. ‘Mensen die bijvoorbeeld bewusteloos zijn, veel pijn hebben of enorm zijn geschrokken van een ongeval moeten worden geholpen en niet worden geconfronteerd met camera-opnamen. Het is ongelooflijk dat een ziekenhuis op een dergelijke manier meewerkt aan het halen van kijkcijfers voor het tv-bedrijf Eyeworks.’

De verontwaardiging over de uitzending is groot, zo blijkt uit verschillende reacties. De SP wil dat de minister ingrijpt. Bovendien moeten er sancties van kracht worden voor het ziekenhuis, de artsen en de televisiemaatschappijen. ‘De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet hier zeer kritisch kijken’, aldus Van Gerven. ‘Inmiddels heeft het ziekenhuis aan een aantal mensen excuses aangeboden, maar dat is niet voldoende. Zoiets mag nooit meer gebeuren. Ik wil van de minister weten hoe ze dat gaat voorkomen in de toekomst.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen