Foto-expositie over darmkanker reist langs de Nederlandse ziekenhuizen

Array

Darmkankermaand maart 2012
Vanaf maart 2012 reist de foto-expositie ‘Denk vooruit, kijk achterom’ langs de Nederlandse ziekenhuizen om aandacht te vragen voor darmkanker. De foto-expositie is ontwikkeld door de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met artsen- en patientenorganisaties. Vijf professionele fotografen, Cynthia Boll, Ringel Goslinga, Geert van Kesteren, Dana Lixenberg, en Bertien van Manen, belichten het thema darmkanker op verschillende manieren. De expositie wordt op donderdag 1 maart in Utrecht geopend en zal vervolgens tot en met september te zien zijn in verschillende ziekenhuizen.

Darmkanker
Jaarlijks krijgen ongeveer 12.000 patienten en hun naasten te maken met darmkanker. Bijna 5.000 mensen overlijden elk jaar aan de gevolgen van de ziekte. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord, is de ziekte goed te behandelen. In het kader van internationale darmkankermaand maart 2012 vraagt de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met artsen- en patientenorganisaties dit jaar aandacht voor darmkanker door middel van een foto-expositie en fotowedstrijd met als thema ‘Denk vooruit, kijk achterom’. Darmkanker is een ziekte die binnen de taboesfeer valt; mensen vinden het lastig om over de stoelgang te praten. Terwijl bloed bij de ontlasting of een verandering in ontlastingspatroon kunnen wijzen op darmkanker. Uit publieksonderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat ruim 18 procent[1] van de ondervraagden moeite heeft met praten over darmklachten, zelfs met de eigen huisarts. Door middel van de foto-expositie en de fotowedstrijd wil de Maag Lever Darm Stichting het taboe doorbreken en stimuleren dat mensen met klachten tijdig naar de dokter gaan.

Foto-expositie ‘Denk vooruit, kijk achterom’
Vijf professionele fotografen brengen darmkanker op verschillende manieren in beeld. De foto’s van fotograaf Bertien van Manen maken een knipoog naar het taboe en zorgen voor een lach, de foto’s van fotograaf Ringel Goslinga, over erfelijke darmkanker, zijn indrukwekkend door de pijnlijke realiteit. Dana Lixenberg fotografeert achter de schermen van een ziekenhuis op een MDL (Maag-Darm-Lever)-afdeling en afdeling pathologie, Geert van Kesteren heeft als thema het bevolkingsonderzoek en Cynthia Boll volgt een patient met een tijdelijk stoma. Vijf aangrijpende series van vijf professionele fotografen. Voor meer informatie over de foto-expositie: www.darmkanker.info.


Fotowedstrijd

Naast de foto-expositie organiseert de Maag Lever Darm Stichting een fotowedstrijd. Hiervoor roept zij heel Nederland op om foto’s in te sturen die passen bij het thema darmkanker. Darmkanker is een ziekte die iedereen raakt. Om heel Nederland bewust te maken van darmkanker en om het taboe te doorbreken, roept de Maag Lever Darm Stichting iedereen op om foto’s in te sturen die passen bij het thema darmkanker ‘Denk vooruit, kijk achterom’. Foto’s uploaden is vanaf 1 maart mogelijk op www.darmkanker.info. Daarnaast kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete foto. Inzenden kan tot 1 mei 2012. Voor de beste foto’s zijn er mooie prijzen beschikbaar.

Bron: Maag Lever Darm Stichting
 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen