Verwijderen zenuwen kan helpen tegen herhaaldelijk flauwvallen

Array

Het chirurgisch verwijderen van kleine zenuwbanen ter hoogte van de halsslagader, met het doel een reflexbaan te onderbreken, blijkt een effectieve en veilige behandeling te zijn voor het zogenaamde ‘hypersensitief sinus carotis syndroom’ (HSCS), zowel op korte als lange termijn. Dat beschrijft Raechel Toorop in haar proefschrift.
Het HSCS is een weinig bekende oorzaak van herhaaldelijk flauwvallen (syncope) en duizeligheid bij oudere personen. Het syndroom wordt veroorzaakt door een hyperactiviteit van de ‘carotis baroreflex’, waarbij stimulatie van drukreceptoren (baroreceptoren) ter hoogte van de halsslagader in een hartstilstand of ernstige bloeddrukdaling (hypotensie) resulteert. Over het algemeen wordt pacemakertherapie als behandeling voor het HSCS geadviseerd, echter deze blijkt niet altijd effectief te zijn.
Datum en tijd: 15/3/2012 16:15
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus: Raechel Toorop
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Surgical interventions and studies of the carotid sinus
Promotor 1: Prof. dr. F.L. Moll
Promotor 2: Prof. dr. R.L.A.W. Bleys
Copromotor 1: Dr. M.R.M. Scheltinga

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen