MRI-scan brengt onzichtbare schade toch in beeld

Array

Schade aan kleine bloedvaatjes in de hersenen veroorzaakt cognitieve achteruitgang en dementie. Maar hoe maak je die schade zichtbaar? Jorn Fierstra bekeek met functionele MRI-scans de doorbloeding van de hersenen. In de proef ademen patienten een klein beetje koolzuur in. In reactie daarop verwijden bloedvaten zich en neemt de doorbloeding van de hersenen toe. Als het goed is, tenminste. In patienten met een vernauwde halsslagader blijkt de doorbloeding in sommige hersengebieden niet toe te nemen. Het wijst op schade aan kleine bloedvaten die verder onzichtbaar is. Deze schade verslechtert wel het neuropsychologisch functioneren, zoals het geheugen.
Fierstra hoopt vanuit het UMC Utrecht een onderzoek op te zetten om de MRI-meting van doorbloeding te vergelijken met de huidige methode, waarbij radioactiviteit nodig is. Met de MRI-meting zouden artsen relatief makkelijk kunnen bepalen of een halsslagader­vernauwing tot schade in de hersenen leidt. Zo ja, dan zijn medicijnen misschien niet voldoende en moet de vernauwing chirurgisch verwijderd worden.
Datum en tijd: 1/3/2012 16:15
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus: Jorn Fierstra
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Clinical and anatomical consequences of impaired cerebrovascular reserve as detectable by quantitative functional MR imaging
Promotor 1: Prof. dr. Luca Regli

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen