Spaanse steun voor onderzoek naar tuberculosevaccins

Array

Het biofarmaceutische bedrijf Biofabri (Porrino, Spanje) gaat de in Lelystad gevestigde stichting TuBerculosis Vaccine Initiative (TBVI) financieel ondersteunen. De twee organisaties hebben een sponsorovereenkomst ondertekend waarmee TBVI’s zoektocht naar nieuwe vaccins een financiele injectie krijgt. Die nieuwe vaccins moeten toekomstige generaties beschermen tegen tuberculosse (tbc). Biofabri zal TBVI ook op strategisch niveau adviseren door plaats te nemen in de adviesraad.

Tbc eist bijna 1,5 miljoen levens per jaar, één per 22 seconden. Naast dit enorme menselijke leed, veroorzaakt de ziekte ook een grote financiele last en een aanzienlijke economische schade. Wereldwijd zijn er honderden miljarden euro’s per jaar mee gemoeid. Deze kosten nemen waarschijnlijk nog verder toe omdat nieuwe antibioticaresistente vormen van de tuberculosebacterie zich snel verspreiden over de wereld. Vaccinatie is een van de weinige methoden om deze wereldwijde bedreiging een halt toe te roepen.

“Vaccinatie is een zeer goedkope manieren om ziekten te bestrijden,” zegt Jelle Thole, directeur van TBVI. “Echter, het enige vaccin dat op dit moment beschikbaar is tegen tuberculose, Bacille Calmette-Guérin (BCG), geeft helaas zeer beperkte bescherming tegen longtuberculose, de meest voorkomende en besmettelijke vorm van de ziekte. Zonder nieuwe, beter werkende vaccins kan tbc niet uitgeroeid worden. Daarom werken we hard aan de ontwikkeling van nieuwe vaccins met een netwerk van meer dan 50 onderzoeksinstituten, waarvan 5 in Nederland.”

Biofabri is al betrokken bij de ontwikkeling van de Spaanse vaccin kandidaat MTBVAC. Dit vaccin is ontwikkeld door de universiteit van Zaragoza en trok onlangs de aandacht van Bill Gates. Van dit vaccin wordt verwacht dat het het huidige BCG kan vervangen, als alle verdere onderzoeken succesvol zijn. Nog dit jaar wordt gestart met een fase I studie.  “Als biofarmaceutisch bedrijf zijn we betrokken bij nieuwe vaccins tegen verschillende ziekten, maar de meest belangrijke is MTBVAC tegen tuberculose,” zegt Esteban Rodríguez, directeur van Biofabri. “We kennen TBVI als een zeer betrouwbare organisatie, die waardevolle kennis heeft over de eerste fasen van ontwikkeling van nieuwe tbc-vaccins. Vooral hun ervaring met het vertalen van fundamenteel onderzoek naar klinisch onderzoek, is uniek. We waarderen hun innovatieve aanpak waarmee ze de kennis van al hun 50 onderzoekspartners samenbrengen. Omdat nieuwe vaccins zo dringend nodig zijn, en omdat hun kennis een meerwaarde is voor onze activiteiten, hebben we besloten TBVI te steunen.

Jelle Thole, directeur van TBVI, is blij met de steun van Biofabri. “We kunnen echt profiteren van hun enorme ervaring in het produceren van vaccins, en uiteraard is de financiele ondersteuning erg belangrijk. Dit ondersteunt de ontwikkeling van al onze 39 vaccinkandidaten.”
El Pais: La vacuna de la tuberculosis se probará en humanos este año
Bill Gates enthusiastic about new TB vaccine candidate from University Zaragoza
El Pais: Spanish-designed TB vaccine to start trials backed by Gates Foundation

Recente artikelen