62 locaties minimum voor kwalitatieve acute verloskundige zorg

Array

Om de 45-minutennorm voor acute verloskundige zorg te halen, moet deze zorg op  minimaal 62 locaties in ons land worden aangeboden. Dat is een belangrijke  conclusie uit een onderzoek van Plexus, in opdracht van de NvZ en de NVOG

.
Pauline Nieuwenhuizen, voorzitter V&VN Voortplanting, Obstetrie & Gynaecologie (VOG) reageert op het onderzoek.” Wij zijn niet tegen concentratie, maar acute  verloskundige zorg moet voor iedere zwangere in Nederland toegankelijk en  bereikbaar blijven én van goede kwaliteit”.

De onderzoekers vergeleken diverse scenario’s met elkaar en beoordelen het scenario van 24/7acute verloskundige zorg op (de huidige) 91 locaties als niet realistisch. In dit scenario zijn er grote tekorten aan specialisten en obstetrie- en gynaecologie- verpleegkundigen (jaarlijkse kosten ?269 miljoen).
Dit scenario lijkt daarmee niet realistisch. Een goede doordachte regionale inrichting is van belang om die 45-minutennorm te borgen. Op 62 locaties bedraagt de reistijd gemiddeld 34 minuten en blijft daarmee binnen de vastgestelde norm van 45 minuten.

Goede spreiding
Pauline Nieuwenhuizen, voorzitter V&VN VOG zegt niet tegen concentratie te zijn, mits er een goede spreiding van zorg is en er geen ‘witte vlekken’ ontstaan in de toegang tot goede perinatale zorg: Deze garantie lijkt momenteel ver te zoeken. Steeds meer streekziekenhuizen geven aan de afdeling verloskunde te gaan sluiten. Het gevolg: aanrijtijden naar ziekenhuizen worden voor zwangeren in bijvoorbeeld in Dokkum, Meppel, Den Helder en Zevenaar dusdanig lang dat de kans op complicaties bij acute zorg toeneemt. Dit geldt voor alle zwangeren, ook de zwangeren onder begeleiding van de gynaecoloog.

Op woensdag 7 maart a.s. sluit V&VN Voortplanting, Obstetrie & Gynaecologie
(VOG) zich aan bij een bijeenkomst, georganiseerd door de KNOV op het Plein in Den Haag, tegen de ontwikkelingen in de geboortezorg. Pauline Nieuwenhuizen, voorzitter V&VN VOG, is een van de sprekers op de manifestatie. Aanmelden kan via [email protected].

bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen