MMC bundelt patiëntgegevens in digitaal systeem

Máxima Medisch Centrum (MMC) is vanaf nu volledig digitaal. De gegevens van de patienten worden opgeslagen in een dossier dat door zorgverleners binnen MMC is te raadplegen. Grote voordeel is dat de patient zijn verhaal nu nog maar één keer hoeft te vertellen. Daarnaast verbetert het de kwaliteit.

MMC is als eerste ziekenhuis in de regio erin geslaagd de volledige zorgverlening te digitaliseren. In het digitale dossier worden alle polibezoeken, laboratoriumaanvragen en recepten bijgehouden. Ook het medisch en het verpleegkundig dossier zijn onderdeel van het digitale dossier.

‘Onze zorgverleners kunnen nu elk moment van de dag het volledige dossier inzien. Patienten merken die voordelen ook. Zij hoeven niet telkens dezelfde vragen te beantwoorden als ze bij een andere specialist komen of worden opgenomen’, zegt Nicolette Verduin, programmamanager bij het MMC.

‘Een nog belangrijker winstpunt is de verbetering van de kwaliteit. Zo hebben we bijvoorbeeld meer inzicht in de prestatie-indicatoren die we aanleveren bij bijvoorbeeld de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In het verleden kwam het nog wel eens voor dat het papieren dossier op de verkeerde locatie lag. Nu is het digitale dossier op elke plek in te zien door de zorgverlener.’

Intensive Care

Op de afdeling Intensive Care is een speciaal nieuw systeem ontwikkeld dat onderdeel is van het digitale dossier: het Patienten Data Management Systeem. In dit dossier wordt de vordering van de patient tot op de minuut nauwkeurig bijgehouden.

‘Alle gegevens van de patient gaan de computer in. Of het nu uit het laboratorium komt, van een apparaat naast het bed of van een dokter die de patient ziet. Het is één grote bron van informatie’, legt intensivist Wouter Dijkman uit. ‘Niet alleen vergroot het systeem de patientveiligheid, het is ook veel efficienter. We merken dat we veel beter zicht hebben wat er gebeurt met een patient. Dit komt omdat we veel meer gegevens hebben. Mocht er iets misgaan, dan kunnen we meteen ingrijpen.’

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen