MVV en Maastricht Studie: samen tegen suikerziekte

MVV Maastricht en De Maastricht Studie, ’s werelds grootste onderzoek naar oorzaken en gevolgen van diabetes type 2 (vroeger ouderdomssuikerziekte genoemd), gaan een structureel samenwerkingsverband met elkaar aan. De samenwerkingsovereenkomst wordt morgen, 2 maart, voorafgaand aan de wedstrijd MVV Maastricht – FC Dordrecht, ondertekend.

De strijd tegen suikerziekte sluit naadloos aan bij een campagne om meer te bewegen en gezonder te eten. Bewegen en gezond leven zijn leidende thema’s van MVV Maastricht. De club voelt zich betrokken bij de gezondheid van de mensen in de regio Maastricht en is ervan overtuigd dat zij hierin samen met de selectiespelers en jeugdspelers een voorbeeldrol kan vervullen, en actief kan bijdragen aan een gezonde, sportieve en ontspannende leefstijl. Dat laatste geldt uiteraard ook voor De Maastricht Studie, die in de samenwerking tevens een uitgelezen kans ziet om meer naamsbekendheid te krijgen.

De Maastrichtse voetbalclub presenteert de samenwerking tijdens de nationale “Meer dan Voetbalweek”. Dat is een landelijke campagne die aandacht vraagt voor de brede rol van voetbal in de maatschappij. De competitiewedstrijd MVV Maastricht – FC Dordrecht morgenavond is de eerste gelegenheid om het samenwerkingsverband (nationaal) uit te dragen. Daarna zullen er gedurende de gehele maand maart acties en evenementen zijn om aandacht te vragen voor de strijd tegen diabetes type 2.

Het samenwerkingsverband wordt gesteund door het Diabetes Fonds, de gemeente Maastricht en door farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk, in het kader van zijn maatschappelijke changing diabetes-programma. Vertegenwoordigers van deze partners zullen morgen aanwezig zijn bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst en bij de aansluitende competitiewedstrijd MVV Maastricht – FC Dordrecht.

De Maastricht Studie is een zogenoemde cohortstudie naar oorzaken en gevolgen van diabetes type 2. Tienduizend mensen uit Maastricht en directe omgeving worden met dat doel opgeroepen deel te nemen aan de studie. Zowel mensen met als zonder diabetes type 2 kunnen zich opgeven. Het onderzoek is zeer uitgebreid, maar tevens weinig belastend. Gekeken wordt onder meer naar de relatie tussen diabetes en het ontstaan van andere chronische ziekten. Diabetes type 2 is in recordtempo op weg om de belangrijkste volksziekte te worden. Inmiddels lijden ruim een miljoen Nederlanders aan de ziekte, die erfelijke componenten heeft maar ook veel te maken heeft met een ongezonde leefstijl (te veel en ongezond eten, te weinig bewegen).

Meer informatie over het samenwerkingsverband en over De Maastricht Studie is te vinden op de MVV-website (www.mvv.nl) en op www.demaastrichtstudie.nl.

bron: AZM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen